Comisia Juridică a Parlamentului European întrunită joi dimineață a respins la vot candidatura Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european la Transporturi. Ea a fost chemat pentru o audiere excepțională, pentru a da lămuriri cu privire la diferențele dintre declarațiile sale de avere depuse la Bruxelles și la București.
Comisia a decis, cu unanimitate de voturi, să trimită o scrisoare Comisiei Europene în care să informeze asupra faptului că există conflict de interese în cazul Rovanei Plumb și nu poate asuma funcția de comisar european, spun surse din PE.
Membrii comisiei consideră că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles.
Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.
La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a precizat că, în cazul în care Comisia JURI constată existența unui conflict de interese pe baza declarației de interese, atunci poate constata că Plumb nu își poate exercita funcțiile. „În cazuri mai grave, dacă nu se găsește o soluție la conflictul de interese, comisia poate concluziona că comisarul desemnat nu își poate exercita funcțiile în conformitate cu tratatul și cu Codul de conduită; ulterior, Președintele Parlamentului European îl întreabă pe Președintele Comisiei ce alte măsuri intenționează să adopte”, a conchis Mureșan.
Rovana Plumb a fost propunerea Vioricăi Dăncilă pentru postul de comisar european, acum guvernul urmând să desemneze o altă propunere.
Este pentru a doua oară când e refuzat un reprezentant român într-o asemenea funcție, primul fiind Varujan Vosganian în 2006. Atunci postul a fost preluat de liberalul Leonard Orban.