Sâmbătă seară, Botoșaniul a fost capitala corală a României. La sediul Casei Armatei, a avut loc concertul final al Masterclass-ului de dirijat coral, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani și condus de marele maestru Sabin Păutza.
„Suntem deja la cea de a doua ediție. Prima ediție, cea de anul trecut, a fost condusă de maestrul Dan Mihai Goia și ne-am gândit să recidivăm în sensul bun al cuvântului, mai ales că sunt cereri și tineri doritori de a învăța tainele dirijatului din toată țara. Cel mai important lucru a fost că maestrul Sabin Păutza a acceptat să vină să petreacă o săptămână aici cu noi. Am avut un program destul de intens, în sensul că aveam dimineața de la 9:00 la 12:00, iar după amiaza de la 16:00 la 19:00. Am studiat partituri, au fost și tineri compozitori din Botoșani care au profitat de experiența deosebit de vastă a maestrului Sabin Păutza”, a declarat profesorul Mirel Azamfirei de la CJCPCT Botoșani, cel care a organizat acțiunea.
Recitalul de sâmbătă seară a fost susținut de un cor inedit format din dirijorii care au participat la cursurile susținute de către maestrul Păutza, iar piesele interpretate au fost, în mare parte compoziții ale acestuia. „Este un câștig cel puțin dublu să-l ai pe compozitor într-un astfel de demers, pentru că el ne-a putut explica lucruri pe care nu le-am putut afla nici din istoria muzicii, nici de nicăieri. A fost cea mai bună săptămână din an pentru mine, în care am avut de învățat intensiv foarte multe lucruri”, a conchis Mirel Azamfirei.
Născut în localitatea Cîlnic, lângă Reşiţa, la 8 februarie 1943, Sabin Păutza a obţinut pe parcursul carierei numeroase distincţii, precum Premiul „George Enescu” al Academiei Române pentru „Ofranda Copiilor Lumii”, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru Cvartetul de Coarde nr. 3, Marele Premiu al Televiziunii Române pentru piesa de muzică uşoară „Un brad bătrân” pe versurile lui Nicolae Iorga, Premiul Internaţional de Compoziţie din Salt Lake City pentru „Cinci piese pentru orchestră” şi Marele Premiu „Dr. Martin Luther King Jr” pentru lucrarea „Chimes”.
Activitatea sa internaţională de dirijor şi compozitor i-a adus în 1995 titlul onorific de Doctor în Muzică, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra. De asemenea, în 2005 Academia de Muzică „George Dima” din Cluj-Napoca i-a acordat titlul de Doctor în Muzică.
Sabin Păutza a compus mai multe lucrări clasice de referinţă, iar în 2018 a primit din partea ambasadorului Belgiei un manuscris al unei opere pierdute a lui George Enescu, „Strigoii”, care a ajuns în proprietatea statului belgian, pentru a-l orchestra. Acesta a fost înregistrată de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin sub bagheta dirijorului român, Gabriel Bebeşlea.