Probleme pentru Consiliul Local (CL) și Urban Serv. Prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu, a anunțat că va cere revocarea hotărârii de CL privind stabilirea modalității de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare și deszăpezire a municipiului Botoșani.
Motivul ar fi legat de faptul că majoritatea PSD din CL nu a respectat prevederile legale privind modul în care a fost adoptată hotărârea. „Consiliul Concurenței ne transmite că nu necesită avizul autorității de concurență în temeiul legii această hotărâre. Consiliul Local prin această hotărâre a aprobat alegerea modalității de gestiune ca fiind cea directă, fără a adopta măsura atribuirii efective către operatorul Urban Serv. Ei urmează să mai dea o hotărâre. Nu au fost respectate prevederile legale privind modalitatea de adoptare a hotărârii, deci nu a fost aprobată procedura. În cazul acesta, noi vom solicita revocarea”, a precizat prefectul județului Botoșani. În concluzie, hotărârea CL a fost respinsă pe formă și nu pe fond, adică majoritate PSD putând adopta o nouă hotărârea prin care să stabilească procedura de atribuire a serviciului, după care să obțină avizul instituțiilor statului pentru o încredințare directă.
Primarul Flutur contestă hotărârea
Pe de altă parte, primarul Cătălin Flutur declara în urmă cu o lună faptul că a primit de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) o hârtie prin care se arată că serviciul de salubrizare al orașului nu poate fi atribuit direct către Urban Serv, fără licitație. „Am primit în mod oficial un răspuns de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și de la ANRSC, pentru că eu niciodată nu vorbesc în mod gratuit, prin care ni se explică foarte clar că: «dom’le nu puteți încredința direct – ceea ce spunem și noi de altfel – serviciu de salubrizare al municipiului. Acum vom vedea ce se va întâmpla, dar am zis să informez din timp despre acest lucru”, a declarat primarul Cătălin Flutur.
La sfârșitul lunii iulie, consilierii locali ai PSD au decis ca Urban Serv să se ocupe în continuare de salubrizarea municipiului Botoşani, prelungind în primă fază contractul cu trei luni. Mai mult, viceprimarul Cosmin Andrei a prezentat un amendament, propunând ca modalitatea de atribuire a serviciului de salubrizare după cele trei luni să fie făcută prin gestiune directă către Urban Serv, pentru o perioadă de cinci ani. Amendamentul a fost votat de majoritatea PSD din CL.
Contract prelungit de-a lungul anilor
Urban Serv a câștigat licitația pentru salubrizarea orașului în 2007 pentru o perioadă de opt ani. În 2015, conducerea Urban Serv a încercat o prelungire a contractului pe încă opt ani, dar, ANRSC i-a atenționat că prelungirea nu poate fi făcută pe o perioadă mai mare de jumătate decât cea din contractul inițial. Astfel, s-a ajuns ca Urban Serv să aibă contract pentru salubrizarea municipiului până pe 3 august anul curent. Cum societatea este condusă de social-democrați, atât Consiliul de Administrație, cât și directorii firmei aparținând partidului de guvernământ, consilierii locali PSD au insistat și votat ca noul contract de salubrizare să fie făcut pe încredințare directă de către CL către societatea la care este acționar.
De cealaltă parte, oficialii din primărie, în frunte cu primarul Flutur, sunt de părere că acest contract trebuie atribuit în urma unei licitaţii. Urban Serv nu ar avea însă nicio şansă la licitaţie deoarece nu are dotările necesare, iar pierderea acestui contract ar însemna disponibilizarea celor 120 de angajaţi ai Urban Serv. O variantă lansată de primarul Cătălin Flutur vizează înfiinţarea unui serviciu de salubrizare în cadrul primăriei, care să preia angajaţii Urban Serv, dar acest lucru nu este pe placul PSD care ar pierde una dintre cele două societăți din subordinea CL pe care le controlează.