spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTReguli mai dure pentru acreditarea spitalelor

Reguli mai dure pentru acreditarea spitalelor

Botoşănenii vor şti de acum ce grad de servicii le oferă spitalul în care sunt trataţi. Asta după ce s-a decis ca toate spitalele din România să fie obligate să afișeze la intrare și pe paginile lor de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Noua obligație este introdusă printr-un ordin al președintelui Autorității Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), publicat marți în Monitorul Oficial.

Noul ordin prevede că această obligaţie se aduce la îndeplinire până în 17 octombrie, termenul limită.
Scopul măsurii este de a informa populaţia cu privire la nivelul calităţii serviciilor de sănătate oferite în cadrul spitalelor, astfel ca ăpacienţii să poată şti dacă serviciile pe care le primesc sunt sau nu aprobate şi evaluate de Ministerul Sănătăţii. „Pentru spitalele care nu afişează unul dintre aceste însemne, nu există dovezi, în evidenţele noastre, că se preocupă de asigurarea calităţii serviciilor medicale şi a siguranţei pacientului”, se arată într-un comunicat al ANMCS.

Însemnele trebuie afişate şi în cazul unităţilor sanitare care au sedii secundare sau secţii exterioare.
Totodată, spitalele au obligaţia afişării unuia dintre însemne, după caz, pe pagina de internet, precum şi pe toate documentele emise de unităţile sanitare acreditate.

Autoritatea Națională de Managament al Calității în Sănătate este instituția care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România, tot în aceste zile fiind deschisă o filială la Iaşi, ceea ce înseamnă că spitalele din judeţul nostru vor fi direct subordonate filialei din judeţul vecin.

În România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.

În acest fel, acreditarea confirmă că o unitate medicală dispune de resursele și de competențele profesionale necesare pentru a acorda îngrijiri medicale în specialitățile pe care le are în structură. Confirmă că o unitate medical poate face ceea ce spune că face. Prin urmare, pacienții vor avea o mai mare încredere de a se adresa unei unități medicale acreditate decât unei unități neacreditate.

Astfel, un apcient care vede că unitatea sanitară în care intră are categoia I, poate fi sigur de faptul că unitatea şi cadrele medicale sunt la standardele impuse de ministerul Sănătăţii, iar calitatea serviciilor medicale este una ridicată. În categoria II intră spitalele care au cea mai mare parte din servicii medicale la standarde, însă nu poate oferi pacienţilor cele mai bune servicii. De la categoria III în jos, pacienţii trebuie să privească cu circumspeţie nivelul de pregătire al personalului dar şi calitatea aparaturii pe care unitatea sanitară o are.

Potrivit Ordinului nr. 382 din data de 14.07.2016 emis de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, SJU “Mavromati” este în Categoria I, fiind acreditat începând cu data de 14 iulie 2016 urmând a fi reevaluat în data de 13 iulie 2021. Evalurea propriu-zisă va începe însă de anul viitor, pentru că normele sunt mult mai stricte, iar reprezentanţii unităţii sanitare au de îndeplinit mult mai multe cerinţe, mai ales legate de spaţiile destinate bolnavilor, fiind nevoie de noi recompartimentări ale unor secţii şi saloane. În cazul unor probleme la acreidtare, spitalul poate primi mai puţini bani, sau chiar deloc, ceea ec afectează actul medical de care eneficiază pacienţii botoşăneni. „La anul urmează acreditarea, condițiile de acreditare la pasul 2 sunt mult mai stricte decât ceea ce a fost acum cinci ani de zile și atunci totu-i canalizat pentru a îndeplini aceste condiții și aici vorbim din punct de vedere al reabilitării, modernizării, dotării cu aparatură pentru fiecare secție în parte. Nu suntem acreditați, nu funcționăm. Dacă nu funcționăm, cam greu pentru populație”, a precizat medicul Bogdan Alexandroaie, purtător de cuvânt al SJU.

Ordinul prevede că însemnul “Acreditat ANMCS” trebuie afişat de către unităţile sanitare acreditate în al II-lea ciclu de acreditare, iar însemnul “Unitate aflată în proces de acreditare” de către spitalele înscrise în procesul de acreditare în al II-lea ciclu de acreditare, care nu au primit vizita de evaluare, de către unităţile sanitare care au primit vizita de evaluare, dar nu le-a fost emis raportul de acreditare; și de către spitalele pentru care procesul de acreditare a fost prelungit.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
0.5 °
77 %
3.7kmh
80 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...