Nicio masă fără pește, nicio zi fără drumul strategic!
Ca și cum eșecul celei de a doua licitații a axei rutiere strategice nu ar fi fost îndeajuns, lucrurile în partea de sud a județului par scăpate de sub control. Ieri se turnau plombe în bălți pline cu apă. Sătenii din Trușești l-au sunat pe Daniel Câșlariu, liderul Grupului Civic Botoșani și organizatorul protestelor pentru drumuri, și i-au spus că angajații firmei angajate de Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP), în speță Transporturi Auto SA (TASA), turnau asfalt în gropi pline cu apă. Mai mult, aceștia i-au trimis și poze. Acesta a mers în zona reclamată și a făcut câteva filmulețe, până când a fost luat la întrebări, potrivit spuselor sale, „de un domn cu musteață, care s-a așezat lângă mine când am fost la ședința de CJ” și care i-a cerut să nu pună filmele pe Internet. „E plină gaura cu apă. Ei pun asfalt direct în apă. Cum va ține plomba aceasta?”, a reacționat Câșlariu.
Birta: „Nu pot să accept așa ceva”
Câșlariu susține că muncitorii au scos repede apa, deși spuneau că e emulsie, și motivau că acolo nu s-au turnat plombe încă. În acest context, Câșlariu a venit cu filmele la Botoșani și i le-a prezentat vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ) Botoșani, Dorin Birta, care, pur și simplu, a luat foc.
„Nu pot să accept așa ceva. Dacă se confirmă acest lucru… Am trimis deja în zonă inginerul de la Drumuri. Domnul Vasilache (n.r. – inginerul care răspunde de drumuri) era la drumul Ibănești – Cristinești, și mă bucur că acesta corespunde şi se poate începe asfaltarea acolo. A plecat urgent la Trușești pentru clarificarea acestei situații. Nu pot să accept așa ceva. Este inadmisibil ca muncitorii de la firma respectivă să toarne emulsii în gropi cu apă. Nu ști cum se face și ce se întâmplă în acea zonă. Toți a trebui să tratăm cu seriozitate aceste lucruri și chiar sunt total dezamăgit de atitudinea unor muncitori”, a declarat Dorin Birta, care i-a cerut lui Câșlariu filmulețe, pentru ca reprezentanții DJDP să le aibă ca probe la discuțiile cu reprezentanții constructorilor.
Gropi măturate de angajații primăriei
Exact în urmă cu o săptămână, primarul PSD de Trușești, Petru-Grișa Ailenei, i-a scos pe angajații primăriei să curețe gropile de pe drumul județean, parte a drumului strategic, pentru ca TASA să vină să toarne plombe. Întrebați de consăteni cine i-a trimis să facă acest lucru, oamenii au încercat să se eschiveze, iar unii au răspuns că a fi în concediu și nu în timpul programului.
Primarul Ailenei, cu un tupeu demn de o cauză mai bună, nu s-a ferit să recunoască faptul că el i-a trimis și „că lucrează doar două ore acolo”, după care își fac programul normal. El se face că nu vede unde este problema, în condițiile în care drumul nu este în administrarea sa și chiar dacă ar fi, atâta timp cât serviciul este încredințat către o societate comercială, pentru care se plătesc bani publici, el își obligă subordonații să facă treaba societății comerciale respective.
La această situație s-a ajuns în timp, pentru că autoritățile de control ale statului au închis ochii la neregulile din primării astfel că primarii au ajuns să se creadă stăpânii comunității pe care o conduc.
Trebuie spus că, pentru o speță relativ similară, Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD a fost condamnat la închisoare cu executare.
Două licitații eșuate pentru strategic
Până acum, drumul strategic a fost scos la licitație de două ori, dar niciodată nu s-a prezentat niciun constructor. Eșecul licitațiilor pun în pericol realizarea acestei axe rutiere prin fonduri europene, finanțarea expirând în octombrie 2023, în condițiile în care durata contractului de execuție este de 33 de luni, adică de trei ani fără trei luni.
Prin acest proiect se dorea modernizarea a patru tronsoane de drum judeţean, în lungime totală de 106,265 kilometri din sudul județului.