Angajaţii Consiliului Judeţean (CJ) fac rând la instanţă pentru a da declaraţii în dosarul fostului preşedinte CJ, Florin Ţurcanu, trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Ieri, a fost rândul Cameliei Cojocaru, şefa Serviciului de Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul CJ, Magdei Didii, directorul executiv al Direcţiei buget, finanţe din CJ, şi Ancăi Luca, toate trei fiind citate ca martori pentru a fi audiate în legătură cu activitatea depusă în cadrul comisiilor de licitaţii pentru atribuirea lucrărilor privind reabilitarea Complexului Monahal Coşula, modernizarea drumului judeţean Pădureni-Coşula-Buda şi modernizarea drumului judeţean Botoşani-Curteşti-Cristeşti. Chemate rând pe rând la bară, cele trei angajate au susţinut la unison că nu au existat intervenţii din partea lui Florin Ţurcanu în favoarea vreuneia dintre firme sau pentru desemnarea vreunui câştigător.
În schimb, pentru prima dată de la începutul procesului s-a discutat despre delegările de atribuţii practicate de Florin Ţurcanu, care ajunsese să semneze un număr mic de documente.
În schimb, audierea lui Aristotel Apopei, fost maistru în cadrul societăţii Cornell’s Floor, a arătat că, deşi lucrările se făceau sub paravanul unei alte firme, în cadrul societăţii se ştia că acea locuinţă ar fi fost construită pentru Florin Ţurcanu. În plus, toate lucrările erau evidenţiate în acte şi urmărite pe toată perioada execuţiei. De altfel, aceste documente interne întocmite în cadrul firmei par să fie cheia procesului, prin intermediul lor procurorii încercând să demonstreze că denunţul făcut de omul de afaceri Marcel Bîrsan are suport în realitate.
Aranjamente la vârful CJ
Fostul preşedinte al CJ, Florin Ţurcanu, a fost ridicat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe 22 martie 2016, în urma mai multor percheziţii şi ridicări de documente. Arestat preventiv, el a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, împreună cu socrul său, Aristomel Anuşcă. Principala acuzaţie – în perioada iunie 2013-septembrie 2014, Florin Ţurcanu i-ar fi pretins omului de afaceri Marcel Bîrsan, să-i construiască o casă pe Aleea Pajiştei, lângă Alfaland, promiţându-i că-l va ajuta să câştige o serie de licitaţii. Pentru a masca această înţelegere, a fost încheiat un contract cu o firmă „paravan”, casa fiind ridicată pe numele socrului fostului preşedinte CJ. Construită de societatea Cornell’s Floor SRL, casa ar fi costat peste 270.000 de lei, în timpul execuţiei Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ inclusiv sumele de bani pentru ca acesta să plătească facturile fictive emise de societatea paravan.
Magistraţii nu vor acord cu denunţătorul lui Ţurcanu
Surpriza de ieri a venit însă din altă parte, un alt complet de judecată de la Tribunal respingând, pentru a doua oară, acordul de recunoaştere a vinovăţiei convenit între Marcel Bîrsan şi procurorii DNA şi prin care i s-a stabilit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă. Astfel, magistraţii au dispus restituirea dosarului la procurori pentru continuarea urmării penale, omul de afaceri riscând să fie inculpat şi el pentru cumpărare de influenţă. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel. Sentinţa de ieri este identică cu cea din iunie 2016, când s-a respins prima dată acordul de recunoaştere. Atunci magistraţii au invocat că un asemenea acord ar fi inechitabil, întrucât i s-ar încălca dreptul la apărare fostului preşedinte CJ, impunându-se judecarea celor doi în cadrul unui proces reunit – denunţătorul cu acuzatul. Atunci, procurorii DNA au contestat decizia, iar Curtea de Apel a dispus rejudecarea cauzei, însă magistraţii botoşăneni au mers din nou pe aceeaşi soluţie.