Societatea Nova Apaserv întâmpină dificultăţi în angajarea de personal pe partea operaţională. La această dată, sunt cinci posturi vacante de muncitori, dintre care trei la Dorohoi şi două la Botoşani. Pentru posturile de la Dorohoi au fost organizate trei concursuri, dar nu s-a prezentat nimeni. Tot la Dorohoi este un post vacant de inginer, prin plecarea titularului la pensie. „La 2080 de lei salariu minim pe economie, nu vine nimeni. Un tânăr care nu beneficiază de spor de vechime nu este interesat de un asemenea post. Avem posturi scoase la concurs, dar nu se prezintă nimeni deoarece nu mai sunt atractive din punct de vedere al salarizării”, a declarat Albert Tanasă, directorul general al societăţii. Potrivit oficialului, au fost solicitate informaţii şi de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, însă fără nici un rezultat. „Un instalator nu stă în şomaj. Dacă este un instalator bun, cu siguranţă că lucrează pe un salariu mai mare, nu aşteaptă să fie repartizat de AJOFM. La noi problema de personal rămâne şi dacă nu o să se clarifice la nivel central, printr-un act normativ, problema se va acutiza”, a explicat Albert Tanasă.
În ultima perioadă au fost făcute demersuri pentru a fi aprobată o măsură similară celei din construcţii, în sensul în care să fie stabilit un salariu minim pe domeniul de activitate „operator apă – canal”, cu un salariu minim de 2800 – 3000 de lei. O asemenea măsură ar putea readuce operatorii din domeniu în rândul unităţilor atractive pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
O altă problemă este legată de prevederile legislative vizând productivitatea muncii. „Noi suntem guvernaţi de ordonanţa privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari, care pune un accent deosebit pe productivitatea muncii. Au fost făcute demersuri să se scoată această raportare la productivitatea muncii, pornind de la problemele cu care ne confruntăm. Au fost făcute demersuri şi din partea Agenţiei Române a Apei, dar şi de către reprezentanţii consiliilor judeţene. ”, a mai spus Albert Tanasă.
Oficialul a arătat că, deşi unitatea preia reţele noi, asta nu înseamnă neapărat şi un consum mare de apă. „Noi preluăm o comună cu două sate cu reţele noi, însă avem 50 de abonaţi, cu o medie de cinci metri cubi pe lună de fiecare proprietate. Dar, în schimb, dispar agenţi economici, sau îşi restrâng activitatea. Probleme sunt şi în relaţiile contractuale cu spitalele, sau instituţiile publice. Spitalul Judeţean şi-a externalizat serviciul de spălătorie, din Penitenciar au plecat mulţi deţinuţi. Vorbim de clienţi pentru care asiguram 2000 – 5000 de metri cubi, în schimb asigurăm până în 500 de metri cubi prin preluare de noi reţele. În aceste condiţii, nu se poate vorbi de productivitatea muncii. Este o problemă cu care se confruntă mulţi operatori din ţară”, a mai spus Albert Tanasă.
Nova Apaserv are la această dată 506 angajaţi, dintre care aproximativ 350 au salariul minim pe economie.