Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” a rămas cu şapte actori, după ce o actriţă a cerut concediu fără plată pe un an, invocând probleme de sănătate, iar alta şi-a înaintat demisia. Pentru a depăşi această situaţie, instituţia colaborează cu două actriţe care au ieşit la pensie, însă face demersuri şi pentru a putea ocupa cinci posturi de actori debutanţi, introduse în organigramă în acest an.
„De trei ani cultivăm şi ţinem aproape de instituţia noastră cinci absolvenţi ai Facultăţii de teatru, pe care i-am convins să vină să se integreze în trupa noastră. Pe o parte dintre ei i-am cooptat în calitate de colaboratori în spectacole unde s-au impus înlocuiri, schimbări de distribuţie şi au răspuns cu mult zel şi solicitudine. Noi nu vrem să-i pierdem. Mulţumim pe această cale autorităţilor decidente că ne-au aprobat statul de funcţii având aceste cinci posturi de actori debutanţi incluse, numai că nu-i putem angaja pentru că nu avem asigurată finanţarea cheltuielilor de personal până la sfârşitul anului”, a declarat Marius Rogojinschi, directorul Teatrului „Vasilache”.
Pentru ca teatrul să poată să organizeze concurs pentru ocuparea celor cinci posturi vacante are nevoie de o rectificare bugetară, care să asigure sumele necesare pentru plata salariilor până la finele anului.
„Noi ne gândeam că îi vom pune în plată începând cu luna septembrie, acum să sperăm că ni se va aproba suma solicitată pentru asigurarea cheltuielilor de personal, astfel încât, cât mai curând, să putem să organizăm cele cinci concursuri ca să-i putem să-i încadrăm. Ar fi extraordinar. Ei sunt oameni de teatru de mici, pentru că au ajuns la facultate plecând din trupele de teatru ale liceelor din Botoşani, s-au întâlnit în facultate, au lucrat în echipă cu un foarte bun profesor. Sunt oameni care ştiu ce înseamnă disciplina, lucrul în echipă, respectul, prezenţa la program. Sunt tineri şi foarte serioşi”, a mai precizat Marius Rogojinschi.
Oficialul a apreciat că angajarea celor cinci actori debutanţi nu mai poate fi amânată. „Dacă mai aşteptăm mult şi nu rezolvăm această problemă, ne va fi foarte greu. Am explicat unde trebuie raţiunea acestor posturi şi a prezenţei actorilor, mai ales că ei s-au format lângă teatrele din Botoşani. Ei se întorc acum la casa lor, ca actori şi sunt primiţi cu braţele deschise, nu li se trânteşte uşa facultăţii în spate, pentru a fi nevoiţi să-şi caute post de vânzător la fast food-uri. Ei chiar au loc în teatru şi fac bine locului de unde au plecat. Mie mi se pare o reciclare minunată a vocaţiei lor, să plece de aici, să se formeze şi să revină. Să dea Dumnezeu să se întâmple lucrul acesta”, a concluzionat Marius Rogojinschi.