Peste 200 de botoşăneni, sprijiniţi financiar de către stat, trebuie să restituie o parte din ajutorul primit. Aceştia au omis să declare veniturile obţinute din jocuri de noroc, crezând că pot să-i păcălească pe funcţionarii statului, dar s-au înşelat. În urma verificărilor încrucişate făcute de reprezentanţii unor instituţii s-a stabilit că 64 de botoşăneni beneficiari de venit minim garantat, respectiv 154 care primeau alocaţie pentru susţinerea familiei, au încasat necuvenit ajutor de la stat în cuantum total de 55.989 de lei.
Controale pornite de la constatările Curţii de Conturi
Ca urmare a unor măsuri dispuse de Curtea de Conturi, Agenţia Judeţeană de Prestaţii şi Inspecţie Socială (AJPIS) a solicitat Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Botoşani să verifice 250 de dosare în baza cărora se acordă alocaţie pentru susţinerea familiei, respectiv 121 de dosare de acordare a venitului minim garantat deoarece exista suspiciunea că beneficiarii au realizat venituri nedeclarate din jocuri de noroc, premii, sau aveau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei.
Astfel, până pe 26 august, inspectorii DAS, în urma verificărilor efectuate, au depistat 64 de beneficiari ai venitului minim garantat care au încasat necuvenit o sumă totală de 30.742 de lei. La aceştia se adaugă 154 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei care au încasat necuvenit 25.247 de lei. Toate aceste persoane au obţinut venituri din jocuri de noroc, dar pe care nu le-au declarat.
„S-au făcut verificări încrucişate şi trebuie să recuperăm aceste sume, lucru pe care-l vom face în perioada următoare. Cu această ocazie, am transmis celor care sunt în situaţie de risc social să ia în calcul şi să declare toate sumele. Sunt contrariat că aceste persoane sunt în situaţia de a primi ajutor de la stat, dar pe de altă parte sunt fericiţii câştigători ai unor venituri din jocuri de noroc, care presupun tot felul de activităţi la aceste case de pariuri”, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei.
Altfel spus, ar fi de aşteptat ca banii acordaţi de către stat familiilor nevoiaşe să fie folosiţi pentru rezolvarea unor probleme punctuale ale familiilor, nicidecum la pariuri, păcănele sau alte activităţi care întreţin iluzia unor câştiguri fabuloase obţinute peste noapte.