Municipiul Făgăraş situat pe malul râului Olt, la poalele Munţilor Făgăraş este una dintre cele mai vechi şi importante zone geografice şi etno-culturale din România.
Făgăraş este un pitoresc oraş montan din judeţul Braşov, în Transilvania. Populaţia sa este de peste 30.000 de locuitori, pe o bucată de pământ preţios. La ieşirea din Făgăraş către Braşov se află centrul geografic al României, coordonatele exacte ale punctului respectiv fiind 45º50’ latitudine nordică şi 24º59’ longitudine estică, în cazul în care vreţi să ştiţi unde puteţi fi în miezul ţării.
Menționat în documente încă de la 1290, Făgărașul, fosta capitală a „țării“ omonime, este, se pare, locul de origine al lui Negru Vodă, voievodul descălecător. Paradoxal pentru vechiul sistem de gândire comunist, viitorul Făgărașului se va întemeia pe trecutul său. Chiar în centrul orașului, amorțită de frig și de neîndemânatică întrebuințare, Cetatea Făgărașului este martorul a aproape 700 de ani de istorie.
Cetatea Făgăraş
Cetatea Făgăraş este al doilea cel mai frumos castel din lume, potrivit unui clasament realizat de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor, informează huffingtonpost.com. În clasamentul celor mai interesante zece castele din lume, recomandate persoanelor care apreciază arhitectura, pe primul loc se află Castelul Neuschwanstein din Germania, în stil romantic-renascentist, construit la sfârşitul secolului al XIX-lea pe un deal accidentat aflat deasupra satului Hohenschwangau, de lângă Füssen (în sud-vestul Bavariei).
Devansată de edificiul din Germania, Cetatea Făgăraş, situată pe locul al doilea, „reprezintă una dintre cele mai mari şi mai bine conservate cetăţi feudale din Europa de Est”. „În trecut, castelul a fost pivotul puterii regionale. În timpul secolului al XVII-lea, cetatea a fost extinsă, reflectând bogăţia locului”, se arată în materialul publicat pe huffingtontonpost.com.
Cetatea Făgăraş a fost construită în 1310, ca punct de apărare împotriva atacurilor tătarilor şi otomanilor. În trecut, cetatea a fost ocupată de Mihai Viteazul, în 1599, iar apoi acesta a dăruit-o soţiei sale, Doamna Stanca, împreună cu domeniul aferent.
De-a lungul timpului, Cetatea Făgăraş a fost, pe rând, şi cazarmă, închisoare militară, reşedinţa episcopului şi închisoare pentru oponenţii sistemului comunist. Abia în 1965 se încep lucrări de restaurare şi conservare pentru a aduce cetatea la stadiul în care o găsim azi.
Lucru mai puțin cunoscut, între 1948 și 1960, Cetatea Făgărașului a fost folosită drept loc de detenție pentru deținuții politici – aici și-au găsit sfârșitul mai mult de 160 de opozanți ai regimului roșu. După 1965, cetatea a fost renovată și transformată în muzeu – Muzeul de Istorie și Etnografie al Țării Făgărașului.
Tot aici funcționează, la ora actuală, și Biblioteca Municipală, iar într-una dintre uriașele pivnițe, o cramă.
Puteţi vizita Cetatea Făgăraşului între 1 iunie şi 30 septembrie, de marţi până vineri, între orele 8 şi 19, sâmbăta şi duminica, între 10 şi 18, sau între 1 octombrie şi 31 mai, de marţi până vineri, de la 8 la 17, şi sâmbăta şi duminica, între 9 şi 17.
Biserica Sfântul Nicolae
Biserica Sfântul Nicolae din Făgăraş este o biserică ortodoxă ctitorită chiar de Constantin Brâncoveanu. Domnitorul a înălţat acest frumos lăcaş de cult, după ce singura biserică din Făgăraş, Biserica veche din lemn a ars, iar creştinii ortodocşi din oraş erau nevoiţi să parcurgă kilometri întregi până la bisericile din localităţile învecinate, pentru a participa la slujbe. Modelul după care a fost inspirată această biserică este Capela Palatului Brâncovenesc de la Mogoşoaia.
Muzeul Făgăraş
Muzeul Ţării Făgăraşului este un muzeu istoric şi etnografic reprezentativ pentru ţara noastră, înfiinţat în anul 1923. Acesta adăposteşte patrimoniul colecţionat de profesorul Valer Literat, care a dorit să împărtăşească publicului micile comori găsite de el din vremuri demult apuse. În timp, muzeul primeşte statut de instituţie de stat şi îi este afiliat Muzeului Brukenthal din Sibiu. Expoziţiile muzeului au ca temă centrală neamul românesc.
Biserica Sfânta Treime
Biserica Sfânta Treime din Făgăraş are o istorie strâns legată de trecutul zbuciumat al oraşului. Aceasta a fost zidită în 1782, ca o capelă, pe un teren primit ca donaţie de la una dintre familiile bogate ale zonei, familia Borsos. În timp, aceasta a devenit biserică în tot sensul cuvântului. Interiorul acesteia cu picturile sale este păstrat impecabil în zilele noastre, lucrările de restaurare afectând doar zidul exterior.
Bazinul Laguna Albastră
După vizitele la aceste obiective turistice încărcate de istorie, o zi la Bazinul Laguna Albastră este finalul perfect pentru vacanţa în Făgăraş, mai ales pentru cei ce merg în concediu cu întreaga familie. Copii vor fi extrem de încântaţi de numeroasele bazine, tobogane şi trambuline special amenajate aici.