Parohia „Naşterea Maicii Domnului” se pregăteşte de sărbătoare. Cu prilejul hramului, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, aflată în Cimitirul Pacea, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va fi adusă Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Prodromiţa”, copie veche după originalul de la Schitul românesc Prodromul, din Muntele Athos. Această icoană se află în patrimoniul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, din Borolea, Hănești. „Această Sfântă icoană va fi întâmpinată cu cântări și sobor de preoți, apoi va fi așezată la Biserică pentru închinarea și folosul tuturor credincioșilor”, a declarat preotul paroh Marian Macuc.
Cu prilejul hramului bisericii, programul liturgic va fi următorul:
6 septembrie
ora 16:30 – Întâmpinarea Sfintei Icoane Prodromiţa
ora 17:00 – Acatistul Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa
ora 18:00 – Taina Sfântului Maslu cu şapte preoți.
7 septembrie
ora 08:00 – Sfânta Liturghie și pomenirea celor adormiți
ora 17:00 – Vecernia Hramului cu Litie și agapa frățească
8 septembrie
ora 09:15 – Sfânta Liturghie a Hramului
ora 17:00 – Paraclisul Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa
ora 18:00 – Plecarea Sfintei Icoane Prodromiţa.
„Vă așteptăm cu bucurie duhovnicească! Vă dorim mult ajutor de la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe care să o lăudăm şi să o cinstim cu multă credinţă”, este invitaţia lansată de preotul Marian Macuc.
În timpul zidirii Schitului Românesc Prodromul de la Muntele Athos, primul stareţ, Nifon, a decis ca în schit să aducă o icoană a Maicii Domnului, făcătoare de minuni. În anul 1863, stareţul a ajuns în Iaşi, căutând un pictor care să zugrăvească icoana Maicii Domnului. L-au găsit pe bătrânul pictor bisericesc Iordache Nicolau, care a primit cu bucurie această cerere. După ce a terminat de zugrăvit veșmintele şi fondul icoanei, însă, în mod inexplicabil chipurile Fecioarei Maria şi a Pruncului Iisus nu puteau fi zugrăvite. Deși era un pictor cu experiență, mâhnit că poate şi-a uitat meșteșugul, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul, hotărât să reia lucrul a doua zi. În dimineața următoare a descoperit icoana pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har. Înfricoșat de aceste întâmplări el a lăsat o mărturie scrisă, care se găsește la schitul Prodromul, document care datează din 29 iunie 1863.
De-a lungul vremii au fost făcute numeroase copii ale icoanei Maicii Domnului Prodromița, dintre care unele au fost trimise în România, toate fiind făcătoare de minuni. O copie veche a acestei icoane se află la Biserica „Sfântul Gheorghe”- Borolea, comuna Hănești.
Ascultati va inima oameni si nu va mai inchinati la lemne.
Isus, Moise, arhanghelul Gavril, Biblia Ortodoxa, toti zic sa te inchini numai lui Dumnezeu. Si atat.