Din ce în ce mai puţini şi cu activitatea până aproape de epuizare, medicii şi personalul din serviciile medicale, în special cele de urgenţe, vor fi supuse la încă un factor de stres. Aceştia sunt pasibili, de acum de amenzi usturătoare, dacă lasă pacienţii să aştepte.
Legea nu ia însă în considerare şi faptul că numărul cadrelor medicale este mult mai mic faţă de numărul prezentărilor din Urgenţe.
Astfel, potrivit legii, personalul medical care lasă pacienţii ce se prezintă la Unităţile de Primiri Urgenţe ale spitalelor să aştepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege vor fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 3.000 de lei, iar spitalele ar urma să primească amenzi cuprinse între 20.000 şi 30.000 de lei.
Concret, timpii legali de aşteptare la UPU sunt cuprinşi între 0 şi 240 de minute, în funcţie de gravitatea urgenţei. Potrivit proiectului, vor constitui contravenţii şi se vor sancţiona cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice fapte precum preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel legal, reţinerea echipajelor de Ambulanţă sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, peste timpul legal alocat, dar şi neanunţarea din timp a sosirii şi/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului şi tratamentul aplicat acestuia până la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de către echipajele care transportă pacienţi aflaţi în stare critică. C alte cuvinte, cadrele medicale vor fi pasibile de amendă dacă fac pacienţii să aştepte prea mult, dar şi dacă se fac prea mult să aştepte între ele.
Pentru ca medicii şi spitalele unde timpii legali de aşteptare pentru preluarea urgenţelor să fie sancţionaţi, pacienţii nemulţumiţi pot reclama situaţia la Direcţiile de Sănătate Publică.
Peste 40.000 de botoşăneni au călcat deja pragul UPU în acest an. Nu mai puţin de 63.080 de botoşăneni au fost consultaţi anul trecut de 12 medici din UPU, iar aproape 39.000 dintre ei au fost coduri de culoare verde, albastru şi alb. Dacă albastru şi alb reprezintă clar cazuri de non urgenţe, culoarea verde semnifică, de cele mai multe ori, cazuri care ar fi putut apela mai întâi la medicul de familie şi ar fi fost rezolvate cu ajutorul medicilor specialişti din policlinici. Iar cei care nu sunt urgenţe sunt şi eci mai agresivi verbal, uneori chiar şi fizic, făcând ca medicii să lucreze sub ameninţările familiilor. „O atitudine agresivă asupra cadrelor medicale nu rezolvă o problemă, ba din contră, noi devenim şi noi agitaţi, suntem obosiţi de numărul mare de pacienţi şi a numărului redus de personal. Noi ca medici suntem puţini şi nu reuşim să vedem cazurile în timpul pe care ni l-am dori, dar cazurile urgente sunt văzute cu prioritate, nu avem eşecuri. Timpul de aşteptare poate fi prelugit la ore, dacă în acel interval survin cazuri mai grave decât cel care este în circuitul de investigaţii. Noi ca număr suntem aceeaşi, dar numărul de bolnavi e tot mai mare”, a spus medicul primar n medicina de urgenţă Ramona Elena Gulariuc, şeful UPU-SMURD.
Medicii urgentişti spun că numărul persoanelor care prezintă afecţiuni grave este în creştere, însă mai problematic este faptul că legislaţia este atât de permisivă în momentul de faţă încât orice pacient care se prezintă la Urgenţe trebuie consultat. Unii preferă să aştepte şi 4-5 ore decât să meargă la medicul de familie, aşa cum sunt sfătuiţi de personalul din triaj. Ulterior, însă, devin agresivi şi ameninţă cu rclamaţiile. Medicii cred că resursele de timp, medicaţie şi materiale medicale consumate cu pacienţii care reprezintă non-urgenţe însumează aproape jumătate din banii decontaţi în medicina de urgenţă.
Potrivit Ministerului Sănătăţii timpul de triaj al unui pacient odată ajuns la UPU nu trebuie să depăşească două minute. Există 5 coduri de urgenţe în funcţie de care sunt triaţi pacienţii: Cod roşu (resuscitare) – pentru care timpii de aşteptare sunt 0 minute; Cod galben (critic – situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau discomfort major) – 15 minute; Cod verde (urgent) – 60 de minute; Cod albastru (non-urgent) – 120 de minute; Cod alb (consult) – 240 de minute.