Doi poliţişti de frontieră bănuiți că ar fi fost implicați în contrabanda cu țigări au fost trimiși în judecată de procurorii Biroului teritorial Botoșani al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Victor Onofrei şi Corneliu Gafton au fost trimiși în boxa acuzaților împreună cu alte 13 de persoane bănuite că ar fi constituit un grup infracțional organizat. Gruparea a fost anihilată în toamna lui 2011, când procurorii DIICOT au organizat o acțiune de amploare care a cuprins 28 de percheziţii domiciliare, cei 15 suspecți fiind aduși la audieri.
Încadraţi în 2000 ca sergenţi angajaţi, cei doi agenţi care erau angajați în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Românești, ar fi fost racolaţi de traficanţi în primăvara lui 2011. Potrivit anchetatorilor, Gafton ar fi furnizat informaţii cu privire la amplasarea echipajelor de poliţie, în timp ce Onofrei ar fi supravegheat drumurile pentru a le asigura cale liberă contrabandiştilor. Patru luni au fost filați membrii grupării. Aşa s-au descoperit legăturile dar și modul de organizare. „În fapt erau două grupări – una care se ocupa de aducerea în ţară a ţigărilor, iar cealaltă de distribuţie, între membrii reţelei existând legături foarte strânse”, au subliniat anchetatorii.
Aduse din Republica Moldova, ţigările erau stocate în zona de frontieră, după care erau trimise spre Botoşani şi Iaşi. Ca să scape de controale, traficanţii foloseau o „săgeată” cu câteva sute de pachete. Aceasta verifica dacă sunt filtre de poliţie pe traseu, după care dădea unda verde pentru ceilalţi. Iar dacă existau controale în trafic, pierderile suferite de grupare erau mici, singurul care cădea în plasă fiind „săgeata”. La Stăuceni, unde a existat un punct de joncţiune dintre cele două grupări, ţigările erau plimbate chiar pe sub geamul poliţiştilor, plasatorii locuind la două-trei case de postul de poliţie.
Cercetările au durat până anul acesta, când procurorii DIICOT au întocmit rechizitoriul și au dispus trimiterea în judecată. Dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Botoșani, iar magistrații urmează să verifice acum legalitatea administrării probelor precum și a întocmirii rechizitoriului. Ulterior, instanța va decide data la care va începe procesul. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei 15 inculpați vor beneficia de prezumția de nevinovăție.