Delegaţia Permanentă a ALDE a votat astăzi, în şedinţă, ieşirea partidului de la guvernare şi susţinerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie, a anunţat liderul formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu. Totodată, el a informat că va demisiona de la conducerea Senatului. Mai mult, a precizat că ALDE va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă. „Noi nu o să votăm pro-Guvern. Partidul de opoziţie votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, ca să fie clar, dacă aveaţi cele mai mici îndoieli”, a spus liderul ALDE, menţionând că miniştrii formaţiunii vor fi retraşi din Guvern.
PSD a decis în urmă cu doar câteva momente, în cadrul Comitetului Executiv Național (CExN), să continue guvernarea. „Vom rămâne la guvernare atâta timp cât vom avea majoritate. Oamenii ne-au trimis să guvernăm. Acum, ne sună parlamentari de la ALDE care ne spun că sunt alături de noi”, a declarat Marius Budăi, președintele executiv al PSD Botoșani și ministru al Muncii în Cabinetul Dăncilă.
O poziție similară a avut și senatorul Doina Federovici, președintele organizației județene a PSD și vicepreședinte al Senatului: „Este decizia domniilor lor. PSD va merge înainte cu guvernarea țării. Important este să nu dezamăgim cetățenii care ne-au dat votul și încrederea în 2016”.
Premierul Viorica Dăncilă cataloghează drept o decizie de neînţeles acţiunile ALDE și a anunţat că va face propuneri de miniştri interimari. „Dacă va fi moţiune de cenzură, dacă ea trece, ne supunem votului parlamentului şi asta e situaţia. Sunt un om puternic, cred că trebuie să dăm dovadă de putere şi să mergem până la capăt… Nu, nu îmi e teamă de alegerile anticipate. Singura mea teamă este să nu pierdem încrederea oamenilor, singura mea temere e să nu îi dezamăgim”, a mai spus premierul.
Matematic, PSD nu mai deține majoritatea în niciuna din cele două camere, doar că mizează pe faptul că partidele politice de opoziție, în ciuda declarațiilor nu-și doresc să preia guvernarea și, chiar dacă s-ar ajunge la un compromis, sunt destui parlamentari din Opoziție care ar vota un guvern minoritar PSD doar pentru a nu se ajunge la alegeri anticipate. Provocarea anticipatelor este destul de anevoioasă, fiind necesară picarea a trei guverne.