spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeCaleidoscopAloe vera, un miracol pentru sănătate

Aloe vera, un miracol pentru sănătate

Aloe vera este una din plantele minune ale lumii, proprietăţile sale fiind foarte bine cunoscute încă de acum 4000 de ani.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Aloe vera este o plantă cu beneficii şi utilizări multiple atât în medicină, cât şi în cosmetică. Aceasta conţine peste 75 de substanţe active şi este recunoscută pentru efectul benefic în susţinerea sistemului imunitar, ameliorarea sindromului de colon iritabil sau calmarea arsurilor şi iritaţiilor. Vechii egipteni o numeau „planta nemuririi” şi o puneau printre darurile funerare înmormântate împreună cu faraonii, pentru a asigura, chiar şi după moarte, sănătate spiritului faraonului.

Medici celebri ai antichităţii şi personalităţi istorice remarcabile au fost fascinate de puterea curativă a acestei plante, iar prima atestare „documentară”  a ei o găsim incrustată în piatră, pe o plăcuţă descoperită într-un mormânt egiptean de acum 3500 de ani.

Planta, sau mai bine spus, frunza de aloe vera conţine mai mult de 75 de substanţe active – unele greu de sintetizat în laborator – printre care aminoacizi, minerale, vitamine, fitosteroli, bradikininaza, hormoni vegetali, mucopolizaharide.

Beneficiile plantei sunt multiple, fiind utilizată atât pentru uz intern – numeroase reţete ce conţin sucul de aloe vera în combinaţii cu miere sau alte plante, dar şi pentru uz extern – gel, crema sau suc provenit din frunză plante, aplicat direct pe rană. Gelul de aloe are efect antiinflamator, antiseptic, de detoxifiere, de stimulare a producţiei de colagen, fiind utilizat atât în medicină naturistă, cât şi în cosmetică. Vom descoperi, mai jos, toate componentele, precum şi efectele benefice ale acestei plante.

 

Proprietăţi antioxidante

 

Principalele substanţe cu acţiune atioxidantă din aloe vera sunt manganul, cuprul, seleniul, vitaminele A, B4, B9, B12, C şi E şi cisteina (un aminoacid implicat în activarea globulelor albe şi în vindecarea rănilor). Antioxidanţii neutralizează radicalii liberi, substanţe cu rol în dezvoltarea unor patologii, boala arterială coronariana, Alzheimer, degenerescenta maculară (afecţiune de natură oftalmică, caracterizată prin afectarea vederii centrale). Componentele cu efect antioxidant din aloe vera fac din această plantă un element cu importante efecte benefice în prevenirea unor afecţiuni cardiovasculare (afecţiunile responsabile de cele mai multe decese la nivel mondial).

Totodată, antioxidanţii au un efect important când vine vorba despre încetinirea procesului de îmbătrânire celulară.

Calităţi antiseptice şi analgezice

 

Aloe vera conţine şase agenţi antiseptici: lupeol, acid salicilic, uree, acid cinamic, fenoli şi sulf, toţi au acţiune inhibitoare asupra ciupercilor, bacteriilor şi virusurilor. Aplicat local, gelul de aloe vera are acţiune calmantă şi analgezică. Este de mare ajutor în special persoanelor care suferă de dureri provocate de artrită reumatoida. Studiile au demonstrat că aloe vera calmează durerile provocate de afecţiuni localizate la nivelul nervului sciatic.

 

Efectele antialergice şi antiinflamatorii

 

Aloe vera are un conţinut important de zaharuri, dintre care monozaharide (glucoza şi fructoza) şi polizaharide: (glucomanani/polimanoza) cu efecte benefice notabile.  De altfel, proprietăţile antiinflamatoare are aloe vera sunt cunoscute de mai mult timp, motiv pentru care acest ingredient se găseşte adesea în compuşii farmaceutici destinaţi calmarii durerilor ce au la bază un proces inflamator.

 

Beneficii asupra sistemului imunitar

 

Aloe vera funcţionează ca un adevărat tonic pentru sistemul imunitar, având un rol important în activarea răspunsului sistemului imunitar al organismului precum şi în întărirea imunităţii în general. Acest efect se datorează atât vitaminelor şi mineralelor din componenţa plantei, cât şi unor substanţe precum acemannanul şi alprogenul.

De asemenea, în ultimii ani, cercetătorii au descoperit că produsele pentru igiena dentară pe bază de aloe vera conţin substanţe antiseptice, ce ajută la eliberarea cavităţii bucale de bacterii şi alţi agenţi patogeni, dar au şi un efect pozitiv în prevenirea afecţiunilor gingivale. Toate efectele cunoscute ale aloe vera, precum cel antiinflamator, analgezic, antiseptic – sunt de mare ajutor în menţinerea sănătăţii orale.

Utilă pentru protejarea sau refacerea pielii

 

Gelul din frunzele de aloe vera se foloseşte de sute de ani pentru rolul său hidratant şi pentru faptul că favorizează vindecarea pielii. Totodată, substanţele active din planta încetinesc schimbările degenerative ale pielii şi stimulează producţia de colagen şi de elastină, care ajută la vindecarea şi refacerea pielii.

De asemenea, încă din cele mai vechi timpuri aloe vera era utilizată în cosmetică, datorită puterii mari de hidratare şi a efectului de catifelare asupra tegumentului. Gelul din aloe vera ajuta la menţinerea tinereţii pielii, deoarece stimulează producţia de colagen.

Moduri de utilizare

 

Plantă de aloe vera poate fi folosită în mai multe forme – de la gelul din interiorul frunzelor de aloe vera prelucrat şi utilizat ca atare la nivelul pielii, până la capsulele cu extract din aloe vera, creme şi suc din aloe vera. Această plantă se foloseşte atât la nivel intern, cât şi la nivel extern.

Când vorbim despre utilizarea de aloe vera în alimentaţie ne referim în mod special la sucul de aloe vera, utilizat la scară largă pentru terapii de detoxifiere. De cele mai multe ori, sucul se consumă diluat în apă şi se bea pe stomacul gol, pentru ca substanţele benefice să fie absorbite cât mai bine. Potrivit Dr. Gillian McKeith, autoarea cărţii „Hrana vie pentru sănătate”, sucul de aloe vera favorizează eliminarea toxinelor din organism.

La nivel intern, aloe vera se mai foloseşte şi sub formă de macerat, sirop de aloe vera, tinctura sau ceai.

Remedii naturiste pe bază de aloe vera

 

În magazinele naturiste, de tip plafar, dar şi în farmacii se găsesc numeroase remedii pe bază de aloe vera, de la unguente până la ceaiuri şi tincturi cu aloe vera.

De multe ori, aloe vera este utilizată alături de alte plante, pentru ameliorarea unor afecţiuni sau pentru efectul tonic pe care îl are asupra organismului. Maceratul de aloe vera şi miere este un remediu naturist utilizat adesea, iar consumat câte o lingură de 3 ori pe zi, ajuta la întărirea imunităţii, la prevenirea anemiei şi la îmbunătăţirea tranzitului intestinal.

Contraindicaţii şi posibile efecte secundare

 

Utilizarea produselor cu aloe vera este contraindicată copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează. Nu este indicată o terapie de lungă durată nici persoanelor cu probleme digestive cronice, sau cardiace, decât în urma unui consult medical. Aloe vera interacţionează cu creme cu hidrocortizon şi poate agrava efectele adverse ale unor medicamente pe bază de digoxina sau digitoxina (utilizate în tratarea afecţiunilor cardiace).

Deşi plantă de aloe vera poate fi cultivată şi în ghiveci, în casă, nu este recomandată consumarea ca atare a gelului din aceste plante sau utilizarea frunzelor ca atare pentru a pregăti ceaiuri. O cură cu gelul din aloe vera se face fie cu un sirop, fie cu un gel obţinut în urma procesării în laborator. Aloe vera conţine şi substanţe toxice, astfel încât este indicat să folosim produse doar din farmacii şi din magazine naturiste, nu făcute în casă, cu elemente din planta culese de noi înşine.

Totodată aloe vera poate avea efecte secundare precum înroşirea şi iritarea pielii, cât şi crampe abdominale, diaree sau agravarea constipaţiei.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...