Decizie fără precedent a instanţelor judecătoreşti, Partidul Social Democrat (PSD) trebuie să facă publice sumele de bani pe care le-a primit de la bugetul de stat în anii 2016-2018 şi rapoartele detaliate cu privire la la modul în care au fost cheltuiţi aceşti bani: cu ce persoane fizice şi cu ce firme s-au încheiat contracte din aceşti bani. Decizia a fost dată de Tribunalul Iaşi, într-un proces deschis de unul dintre fondatorii asociaţiei civice Reset Iaşi, Daniela Mitrofan. Ea poate fi contestată cu recurs.
Daniela Mitrofan a solicitat iniţial, pe 11 februarie 2019, informaţii privind subvențiile încasate de PSD și modul în care au fost cheltuite, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Cum partidul de guvernământ nu i-a comunicat aceste date, ea s-a adresat instanţei. „Scopul a fost acela de a vedea cum a utilizat banii primiţi de la stat cel mai mare partid din România şi ce persoane sau firme au încheiat contracte cu PSD. Am vrut să vedem în ce scopuri se cheltuie aceste subvenţii, care sunt firmele care primesc banii, ce livrează acele firme (cerem şi copii ale facturilor ca să vedem exact ce s-a livrat). Practic, o transparenţă completă, aşa cum zice legea. Pentru că e inadmisibil ca trezorierul PSD Mircea Drăghici să îşi cumpere Mercedes şi să plătească chirii la vile din banii românilor”, a explicat Mitrofan.
Activista civică ieșeană spune că oficialii din PSD nu „s-au obosit” să le răspundă solicitărilor, dar ulterior au susţinut că au trimis un răspuns către Reset. Răspuns care însă nu a fost primit. „Acest lucru nu s-a întâmplat. Pasul următor a fost acţionarea în instanţă. Prin acest demers am vrut să obligăm la transparenţă în cheltuirea banilor publici. PSD trebuie să intre în legalitate sub toate aspectele şi să folosească toate armele corecte ale democraţiei şi pluralismului politic. Nu ştim care va fi continuarea, dar prin presiuni constante vrem să contribuim la un mediu politic bazat pe echitate, responsabilitate. Iar societatea civilă poate grăbi acest proces”, a explicat Daniela Mitrofan demersul Reset Iaşi.
Legea finanțării partidelor favorizează PSD
Potrivit unei analize Efor, publicate în aprilie, România plăteşte partidelor politice una din cele mai mari subvenţii din UE. De asemenea, legea nu este clară cu privire la soarta fondurilor rămase necheltuite la finalul anului.
Reglementările privind cotele alocate partidelor de la bugetul de stat s-au modificat în 2018 în urma unei iniţiativa a fostului trezorier al PSD, deputatul Mircea Drăghici. În 2018, PSD ar fi primit subvenţii de aproape 100 milioane de lei. În acest an, subvenția acordată partidelor s-a majorat din nou. Mai mult, ele au avut dreptul să folosească subvenția și în timpul campaniei electorale.
În primele șase luni ale acestui an, în conturile PSD au intrat aproape 70 de milioane de lei (15 milioane de euro), iar în cele ale PNL 32 de milioane de lei (șapte milioane de euro). USR a încasat aproape 10 milioane de lei (peste două milioane de euro), ALDE a primit peste șapte milioane de lei (1,5 milioane de euro), în timp ce PMP a luat cu puțin peste 4,6 milioane de lei (aproape un milion de euro). Și asta doar până în iulie.
Mircea Drăghici trimis în judecată pentru că a delapidat banii de subvenții
Fostul trezorierul PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, la sfârșitul lunii iulie, pentru că şi-ar fi însuşit banii de subvenţii pentru partid prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil. Potrivit DNA, formațiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să își exprime poziția procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătorești în cauză.
DNA îl acuză pe Mircea Drăghici că și-a cumpărat cu banii din subvențiile primite de PSD o vilă în Pipera. „A utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov. Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, spun procurorii.
După declanșarea controlului de către AEP, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului, mai spune rechizitoriul procurorilor.
Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al PSD, Drăghici a dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.
PSD își secretizează cheltuielile și la Botoșani
Nu e un caz singular cel de la Iași.
Solicitată în martie a acestui an să ofere informații, în baza aceleaşi Legii 544 din 2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, a cărei prevederi se aplică şi partidelor politice, să furnizeze date despre transporturile făcute cu autocarele firmei RVG şi eventual a altor politicieni liberali, organizaţia locală a evitat să dea date, făcând trimitere la site-urile Autorităţii Electorale Permanente şi a Ministerului Finanţelor, unde toate informaţiile sunt anonimizate.
De fapt, răspunsul poartă doar semnătură trezorierului organizației locale, Dan Deleanu, și o ștampilă de ieșire de la PSD Botoșani, antetul fiind al organizației centrale, loc unde se pare că a și fost redactată, fiind în același stil ca și răspunsul primit la o solicitare a jurnalistului Ovidiu Vanghele, care a solicitat informaţii legate de organizarea mega-mitingului PSD „împotriva abuzurilor” din Piaţa Victoriei, pe 9 iunie 2018, când au participat, potrivit organizatorilor, 130.000 de oameni. Vanghele a vrut să afle sursele de finanţare şi prestatorii de servicii privind mai multe acţiuni organizatorice, cum ar fi transportul participanţilor din localităţile de domiciliu către Bucureşti, asigurarea de apă şi mâncare pentru aceştia, amenajarea locului de desfăşurare a evenimentului (instalare scenă, instalare ecrane, difuzare muzică, difuzare finala de Roland Garros 2018 etc.).
Și Ovidiu Vanghele a câștigat în primă instanță procesul cu PSD.