Situaţie ingrată pentru un botoşănean care a fost nevoit să apeleze la instanţa de judecată pentru a-şi obţine adevărata identitate. Botoşăneanul a trebuit să deschidă procesul forţat cumva de împrejurări, după ce sora lui nu l-a mai recunoscut drept frate la împărţirea moştenirii.
Întreaga poveste a început în 1951, într-o comună din judeţul Botoşani, iar greşeala de la care a pornit totul a fost trecută cu vederea decenii la rând. Bărbatul s-a născut pe 1 septembrie 1951 şi a venit pe lume nu la maternitate, ci în satul de baştină al părinţilor, naşterea fiind asistată de moaşa comunală. Deşi părinţii lui erau căsătoriţi cu acte în regulă şi purtau numele de Maftei, cei din sat le spuneau Alexa, după porecla purtată mulţi ani de tată. Aşa se face că în momentul în care naşterea a fost înregistrată la oficiul stării civile din comună, angajata primăriei, fără să mai verifice documentele, a completat certificatul de naştere al nou născutului cu numele Alexa.
Deşi greşeala a fost evidentă pentru toată lumea, nimeni nu s-a gândit să ceară rectificarea. Aşa se face că protagonistul întâmplării a purtat un nume total diferit de al rudelor sale. Situaţia s-a complicat anul trecut, când sora bărbatului a vrut să facă succesiunea după părinţii răposaţi şi – stupoare – nu l-a mai recunoscut pe bărbat drept frate pe motiv că el poartă un alt nume. Ba mai mult, aceasta a invocat că inclusiv în certificatul de naştere al bărbatului părinţi lui poartă un alt nume.
Magistraţi puşi în dificultate de un caz unic
În disperare de cauză, botoşăneanul a mers la primărie să rezolve problema, doar că a fost refuzat inclusiv de primar, acesta punându-l în temă că orice modificare a menţiunilor din documente se poate face doar pe cale judecătorească. Prin urmare, bărbatul s-a adresat instanţei judecătoreşti, cerând să i se treacă numele real al părinţilor.
Cazul, unic în judeţul Botoşani, i-a pus în dificultate şi pe magistraţi, care au cerut lămuriri de la mai multe instituţii, inclusiv de la poliţie. Cel care a făcut lumină în acest caz a fost însă un unchi al bărbatului, frate cu tatăl acestuia, care a acceptat să meargă la proces în calitate de martor povestind că întreaga dandana a plecat de la porecla răposatului tată.
Prin urmare, la finalul procesului judecătorii au admis acţiunea botoşăneanului, dispunând rectificarea tuturor datelor din registrul de Stare civilă, bărbatul primind adevărata identitate abia anul acesta, când a împlinit 68 de ani. Doar că pentru el calvarul nu s-a terminat aici pentru că, în baza sentinţei, el va trebui să-şi preschimbe acum toate documentele în care să i se menţioneze numele real.