Elevii care au ajuns în clasa a VII-a sunt generația din care statul român și-a bătut cel mai mult joc. În urmă cu doi ani, pe când erau în clasa a V-a, au fost puși să învețe după Compendiul lui Liviu Pop, iar anul trecut după manualele unice care erau pline de greșeli. Acum, ei vor începe din nou școala fără a avea manuale, deoarece licitația este încă în desfășurare, în diferite faze.
Gabriel Hârtie, inspector general al IȘJ, a declarat că manualele pentru clasa VII-a nu au venit încă de la Ministerul Educației, din cauza unor contestații apărute la licitație și că este posibil ca elevii de la această clasă să înceapă prima zi de școală fără manuale pe bănci. „Mai sunt de venit manualele de la clasa a VII-a. Așteptăm de la Ministerul Educației, pentru că am înțeles că este o procedură de contestație a licitației”, a declarat Hârtie.
În mod atipic, Ministerul Educației sau Centrul național de evaluare și examinare (n.r. – autoritatea contractantă în cazul acestei licitații) nu a mai anunțat un calendar clar al tuturor etapelor de licitație, așa cum era procedura în anii anteriori. În lipsa unor termene explicite, potrivit documentației de licitație publicată pe site-ul de achiziții publice, Centrul național de evaluare și examinare și-a fixat ca limită până la care poate finaliza evaluarea ofertelor de manuale școlare data de 22 septembrie, numai că școala începe pe 9 septembrie. Chiar dacă licitația ar fi adjudecată acum și nu ar fi nicio contestație, editura care a câștigat nu ar avea timpul fizic necesar pentru realizarea manualelor până la începutul școlii. Pe lângă manualele de clasa a VII-a, unde Ministerul Educației trebuie să înnoiască toate manualele, au mai fost scoase la licitație și manualele pentru clasele I – VI care nu și-au găsit anii trecuți câștigători. Astfel, au fost scoase la licitație 202 loturi, reprezentând tot atâtea manuale, la o valoare totală de 56,7 milioane lei, adică peste 12 milioane. 149 de loturi au fost anulate, adică nu s-a depus nicio ofertă pentru aceste manuale. Alte cinci loturi, manuale, fost eliminate în faza evaluare tehnică, iar unul în cea de evaluare financiară. Din cele 47 de manuale, 38 sunt în faza de deliberare și nouă încă în cea de evaluare financiară. Potrivit site-ului de achiziții publice, niciun lot (manual) nu a fost încă atribuit câștigătorilor.
Pe de altă parte, Gabriel Hârtie susține că IȘJ Botoșani a primit manualele necesare pentru ceilalți ani de studiu.