Probleme cu hotărârile de Consiliu Local (CL) prin care serviciul de salubrizare al orașului a fost atribuit direct către Urban Serv, fără licitație.
„Am primit în mod oficial un răspuns de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și de la ANRSC (n.r. – Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice), pentru că eu niciodată nu vorbesc în mod gratuit, prin care ni se explică foarte clar că: «dom’le nu puteți încredința direct – ceea ce spunem și noi de altfel – serviciu de salubrizare al municipiului. Acum vom vedea ce se va întâmpla, dar am zis să informez din timp despre acest lucru”, a declarat primarul Cătălin Flutur.
PSD vrea încredințare directă
La sfârșitul lunii iulie, consilierii locali ai PSD au decis ca Urban Serv să se ocupe în continuare de salubrizarea municipiului Botoşani, prelungind în primă fază contractul cu trei luni. Mai mult, viceprimarul Cosmin Andrei a prezentat un amendament, propunând ca modalitatea de atribuire a serviciului de salubrizare după cele trei luni să fie făcută prin gestiune directă către Urban Serv, pentru o perioadă de cinci ani. Amendamentul a fost votat de majoritatea PSD din CL. Și de aici încep problemele.
Prima se referă la prelungirea contractului cu trei luni. Aceasta este legală atâta timp cât în această perioadă se desfășoară procedurile de achiziție, cum în speță procedura votată de consilierii PSD este cea de încredințare directă, fără licitație, această hotărâre este cumva la limita legii, iar cei care sunt chemați să dea avizul de legalitate sunt reprezentanții Instituției Prefectului. Mai mult, cea de a doua decizie, în speță cea referitoare la încredințare directă, contravine așa cum spunea primarul Flutur, răspunsului primit de Primăria Botoșani de la MDRAP și de la ANRSC, motiv pentru care secretarul municipiului Botoşani, Oana Georgescu, nu a dat aviz de legalitate pe două proiecte de hotărâre.
Interesant este faptul că social-democrații invocă la rândul lor un aviz primit de la Consiliul Concurenței, doar că această instituție a statului nu mai poate da avize privind modul de atribuire a serviciilor publice, deoarece legea care îi conferea acest drept a fost abrogată.
Prefectura chemată să descâlcească ițele
Hotărârile au ajuns la începutul lunii la Instituția Prefectului, care are termen șase luni să dea avizul de legalitate, doar că, în acest răstimp, deciziile CL își produc efecte. „Noi am făcut demersuri către instituțiile statului care reglementează acest domeniu, ANRSC și Consiliul Concurenței, și după ce vom primi răspunsul vom lua o decizie. Ce pot să spun este că vom respecta legea”, a declarat prefectul Dan Șlincu.
Ultima licitație a fost făcută în 2007
Urban Serv a câștigat licitația pentru salubrizarea orașului în 2007 pentru o perioadă de opt ani.
În 2015, conducerea Urban Serv a încercat o prelungire a contractului pe încă opt ani, dar, ANRSC i-a atenționat că prelungirea nu poate fi făcută pe o perioadă mai mare de jumătate decât cea din contractul inițial. Astfel, s-a ajuns ca Urban Serv să aibă contract pentru salubrizarea municipiului până pe 3 august anul curent.
Lupte pentru controlul politic
Cum societatea este condusă de social-democrați, atât Consiliul de Administrație, cât și directorii firmei aparținând partidului de guvernământ, consilierii locali PSD au insistat și votat ca noul contract de salubrizare să fie făcut pe încredințare directă de către Consiliul Local către societatea la care este acționar.
De cealaltă parte, oficialii din primărie, în frunte cu primarul Flutur, sunt de părere că acest contract trebuie atribuit în urma unei licitaţii. Urban Serv nu ar avea însă nicio şansă la licitaţie deoarece nu are dotările necesare, iar pierderea acestui contract ar însemna disponibilizarea celor 120 de angajaţi ai Urban Serv.
O variantă lansată de primarul Cătălin Flutur vizează înfiinţarea unui serviciu de salubrizare în cadrul primăriei, care să preia angajaţii Urban Serv, dar acest lucru nu este pe placul PSD care ar pierde una dintre cele două societăți din subordinea CL pe care le controlează.