Ciprian MITOCEANU
– scriitor
La începutul anului 2014, după accidentul aviatic în care şi-au pierdut viaţa Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, singurul lucru pe care a fost în stare să şi-l reproşeze Radu Stroe, la acea dată ministru de Interne, a fost că s-a întâmplat în timpul mandatului său. Chiar aşa a spus. „Îmi pare rău că s-a întâmplat în timpul mandatului meu tragedia”. Omul nu se considera cu nimic vinovat şi şi-a dat demisia abia după ce a fost chemat la discuţii tainice cu premierul Ponta; până să intre în biroul acestuia, Stroe era pregătit să participe la comandamentul de iarnă.
Au trecut ceva ani de la tragedia din Apuseni şi în modul de a gândi şi acţiona al celor care pretind că guvernează pentru binele nostru nu s-a produs nicio schimbare. Parveniţii politici nu fac niciun efort în slujba cetăţeanului. Nu-i interesează decât propria chivernisire pe banii statului, să-şi angajeze odraslele în posturi bine plătite – tot pe bani publici pentru că altfel nu se poate – şi să-şi dezvolte reţeaua de relaţii fără de care nu ar reuşi să se angajeze nici măcar la buget, pe un post mărunt, eventual plătit cu salariul minim. Despre pus pe picioare o afacere sau de angajat în mediul privat nici nu încape discuţie, oamenii sunt aşa de pe lângă că nu trăiesc doar în statul paralel, ci într-o lume paralelă. Economic vorbind, sunt pur şi simplu inutili, incapabili să facă ceva chiar şi în stilul Doreilor de care râde toată lumea. Dar, aşa rataţi şi ineficienţi social cum sunt, s-a găsit cineva care să-i considere buni de şefi.
Aparent sunt complet rupţi de realitate. Nu ştiu pe ce lume trăiesc şi sunt lipsiţi de cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a face ceea ce li se spune. Însă există ceva care-i ţine în priză şi care-i împiedică să doarmă bine noaptea. Nu grija de cetăţean – de unde atâta bucurie? Sunt conştienţi că se poate întâmpla ceva rău, ceva care să-i pună în situaţia ingrată nu doar de a da explicaţii, ci de a demonstra lumii întregi cât sunt de neajutoraţi profesional. Şi, mai rău decât orice, se tem că vor fi puşi în situaţia de a demisiona. Asta îi sperie cel mai tare. Singura dorinţă în afara celor de mărire? Dacă e să se întâmple ceva rău, să se întâmple în mandatul altora.
Aleşii se comportă asemenea şoferilor inconştienţi care văd că roata stă să sară, dar se urcă la volan rugându-se ca nenorocirea să nu se întâmple până la destinaţie. Iar dacă rugăciunea le este ascultată, indivizii nu se duc la atelier să repare, ci îşi mai forţează odată norocul. Şi încă o dată… Şi, atunci când se întâmplă, se întreabă de ce tocmai lor li s-a întâmplat.
După ce cazul Caracal a scos la iveală dezastrul care domneşte în Poliţie, dezastru care are drept principală cauză promovarea nulităţilor de partid în funcţii cheie şi victoria PSD asupra statului paralel, o altă nenorocire vine să demonstreze că România nu mai e de multă vreme pe marginea prăpastiei, ci e în cădere liberă.
Un bărbat internat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca din judeţul Buzău a ucis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru persoane şi a rănit alte nouă. Cel puţin asta a fost ştirea iniţială deoarece numărul persoanelor decedate a crescut la cinci. O nenorocire care contribuie la erodarea imaginii coaliţiei de la guvernare care, în prag de alegeri, numai de aşa ceva nu avea nevoie. Aşa că a început operaţiunea de identificare a ţapilor ispăşitori. Dăncilă a trimis-o pe Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, să coordoneze ancheta de la Săpoca. Pintea este unul dintre puţinii miniştri din cabinetul Dăncilă care a reuşit să-şi creeze o imagine cât de cât acceptabilă şi păpuşarii care o manevrează pe Veorica sper că din treaba asta se poate contamina pozitiv şi partidul.
Şi Pintea a şi găsit vinovaţii. Evident, cei mai la îndemână. Adică cei care lucrau în acel moment pe secţie. Şi aici apar ceva probleme care încă nu au fost lămurite. Iniţial s-a spus că pavilionul era supravegheat de un medic, şapte asistenţi şi trei infirmiere la care, chipurile, s-ar fi adăugat şi cei doi paznici din curte. Sindicaliştii au precizat că cei şaptezeci de pacienţi erau supravegheaţi doar de o asistentă, un instructor şi o infirmieră. Care e adevărul? Directorul demisionar, Viorica Mihalaşcu, a insistat pe faptul că o asistentă s-a aflat la doar câţiva metri de incident. Cu alte cuvinte, toată nădejdea era într-o femeie, una care ar fi trebuit să fie un fel de Bruce Lee sau eleva lui Chuck Norris. N-a fost…
Pintea dă vina pe sindicalişti; cică nu e adevărat că ar fi cerut suplimentarea angajărilor şi tot felul de dotări care, dacă ar fi existat, ar fi salvat vieţi. Oamenii ar fi cerut numai bani şi sporul de periculozitate. Cu alte cuvinte, sindicaliştii sunt vinovaţi, pentru că nu au cerut ce trebuie, şi nu managerul care, deloc surprinzător, îşi datorează funcţia partidului. Iar partidul trebuie protejat. Până când? Până se termină mandatul, că după ce trece în opoziţie va descoperi grija pentru cetăţean.
Însă s-a întâmplat în timpul mandatului vostru. Şi exclusiv din vina voastră.