Consiliul Județean (CJ) este foarte aproape de a prelua de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a spațiului de la parter și etajul I al blocului de lângă Hotelul Rapsodia, în care, cu ani în urmă, a funcționat Administrația Fiscală Botoșani. „Sunt la final demersurile de preluarea spațiului de la Finanțe, de vis-a-vis de Rapsodia”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele CJ aflat la conducerea instituției. Aceasta ar putea reprezenta una dintre soluțiile pentru mutarea patrimoniului Muzeului Județean de Istorie pe perioada reabilitării.
O altă soluție avansată de conducerea CJ este preluarea de la Inspectoratul Școlar Județean a Școlii 3, clădire care a fost renovată prin fonduri de la Banca Mondială și care pe timp de iarnă mai este folosită de către municipalitate pentru adăpostirea botoșănenilor fără adăpost. „O variantă bună ar fi să purtăm discuții cu Inspectoratul legat de Școala 3, ținând cont că și exponatele muzeului și angajații ar putea sta mai în siguranță acolo și poate fi asigurată și paza corespunzătoare”, a declarat Dorin Birta, adăugând că „un spațiu folosit se degradează mult mai puțin decât unul nefolosit și ar fi o soluție pentru ambele instituții”.
Inspectorul școlar general, Gabriel Hârtie, susține că în principiu este de acord, dar că discuția trebuie purtată între CJ și Primărie, aceasta din urmă fiind proprietara spațiului. „Am avut o discuție de principiu cu domnul primar Flutur. Domnia sa este dispus să ne dea spațiul, dar să păstreze cele două camere amenajate pentru oamenii străzi, camere pe care le folosește pe timp de iarnă. Vom vedea ce vom face. Căutăm soluții”, a mai declarat Dorin Birta.
Reabilitare de peste 7,6 milioane de euro
Reabilitarea clădirii Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani pare mai aproape ca niciodată, după ce CJ a aprobat, la finalul lunii trecute, indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, care presupun cheltuieli totale de aproximativ 36 de milioane de lei cu tot cu TVA, adică peste 7,6 milioane de euro, din care, partea CJ-ului este de aproximativ 580 de mii de lei, adică ceva mai mult de 120 de mii de euro. Mai mult, consilierii judeţeni au şi aprobat predarea clădirii către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar de acum urmează să identifice un spaţiu în care patrimoniul muzeului, inclusiv obiectele de tezaur, să fie depozitate pe perioada reabilitării clădirii, adică pentru minim trei ani şi şase luni, la cât este estimată perioada de proiectare şi reabilitare a clădirii.