Băiețelul ars pe tot corpul după explozia unei sticle de diluant a fost stabilizat la București, după aproape trei săptămâni.
Copilul a fost externat de pe secția de reanimare, urmând un proces lung de tratament şi recuperare, însă pentru prima dată, medicii sunt optimişti. „Pacientul a fost detubat şi scos de la aparatele de ventilaţie mecanică, ceea ce este o veste foarte bună. Starea lui s-a stabilizat, în urmă cu câteva zile fiind externat din secţia de terapie intensivă arşi şi internat pe secţia de chirurgie plastică. Starea este stabilă în prezent, iar prognosticul este mai optimist”, a precizat un reprezentant al Spitalului Grigore Alexandrescu din Bucureşti.
Potrivit specialiştilor, o mare parte din această intervenţie a avut-o rapiditatea şi eficienţa cu care a acţionat echipajul de pe ambulanţă, micuţul fiind pregătit încă de pe drumul spre Botoşani pentru un transfer pe calea aerului, solicitat tot de pe traseu de către medicul SMURD, ceea ce a scurtat foarte mult timpii de acțiune.
Incidentul a avut loc în ultima parte a lunii iulie, la Havârna, unde copilul de numai patru ani a fost victima unui accident cumplit în gospodăria bunicilor. Venit împreună cu părinţii, din judeţul Hunedoara, băieţelul de patru ani era în vizită la bunici, în localitatea Havârna. Spre seară, copilul ieşise în sat împreună cu mama lui, în timp ce tatăl a ajutat în gospodărie la strângerea mai multor gunoaie şi resturi de vegetaţie din grădină. Acesta a decis să le dea foc într-un loc mai ferit, aproape de gardul gospodăriei, care dădea spre şosea, aproape, însă, de poarta de acces în curtea casei dinspre stradă. La un moment dat, când focul ardea mai puternic, printre gunoaiele găsite, tatăl a aruncat şi un recipient de plastic în care se afla diluant. Substanţa puternic inflamabilă s-a aprins, iar recipientul a explodat, aruncând jerbe de flăcări la distanţe de câţiva metri. Din nefericire, exact atunci pe poartă a intrat şi copilul, care a fost surprins de bila de foc creată de explozie, trupul micuţului fiind practic înghiţit de flăcări.
Copilul a ajuns în grija personalului de pe ambulanța de terapie intensivă a SMURD, care i-a acordat primul ajutor şi l-a înfăşurat în folii speciale pentru astfel de situaţii, micuţul fiind intubat şi sedat.
Realizând gravitatea rănilor, medicul de pe ambulanţa SMURD a anunţat de pe drum dispeceratul integrat pentru a se solicita transferul micuţului într-o unitatea specializată din ţară.
Imediat cum au ajuns la Botoşani cu copilul, acesta a fost pregătit pentru transportul la Bucureşti pe calea aerului. Ambulanţa SMURD l-a preluat din nou şi l-a transportat pe aeroportul Salcea, unde copilul a fost preluat de echipajul de pe avionul SMURD şi transferat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti, într-o adevărată desfăşurare de forţe, care au făcut ca într-un interval de mai puţin de şapte ore din momentul exploziei copilul să fi ajuns în grija medicilor de la Bucureşti.
Echipajul SMURD a fost compus din medicul specialist în urgenţe Simona Gheorghiu, asistentul Mihaela Munteanu, precum şi paramedicii Petru Scutariu și Cătălin Ostafe.