Comiterea unei noi infracţiuni nu înseamnă neapărat agravarea situaţiei, ci, dimpotrivă, poate să te şi salveze temporar de judecata sau pedepsele dispuse anterior. Pare incredibil, dar este cât se poate de adevărat în cazul a doi botoşăneni ce scapă, cel puţin deocamdată, de judecata instanţelor străine pentru că au încălcat legea în România, astfel că stau în libertate ani de zile până epuizează toate căile de atac în ţară.
Primul caz este al lui Alexandru H., din Bucecea, care a fost reţinut pe 31 iulie, în Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret, pe când încerca să revină în ţară. În momentul în care l-au verificat în baza de date, poliţiştii de frontieră au descoperit că pe numele lui exista un mandat european de arestare emis de autorităţile judiciare germane pentru săvârşirea de infracţiuni contra patrimoniului. Dus în faţa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, el a fost reţinut şi ulterior arestat provizoriu pentru 15 zile. În urma schimbului de informaţii, s-a stabilit că Alexandru H. era căutat încă din 2 iulie a.c., în baza unui mandat emis de Tribunalul Regional din Aschaffenburg, Germania. Prin urmare, magistraţii suceveni au solicitat dosarul cu pricina, după care s-au interesat de soarta botoşăneanului. Aşa au descoperit că tânărul era trimis în judecată pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Botoşani. Din acest motiv, Curtea de Apel a admis miercuri cererea de executare a mandatului european de arestare, dar au dispus amânarea predării până la soluţionarea definitivă a dosarului de la Botoşani. În acest context, judecătorii suceveni au dispus eliberarea botoşăneanului, care ar putea fi rearestat abia după o ce sentinţa din dosarul de la Botoşani va fi definitivă şi condamnarea executată. Cum judecata s-ar putea prelungi, extrădarea ar putea avea loc după câţiva ani. În tot acest interval, Alexandru H. va fi liber să facă ce vrea, întrucât nu i s-a aplicat nicio interdicţie.
Instanţele străine stau la rând pentru extrădare
Cazul tânărului din Bucecea nu este singular. Un alt bărbat din Cristeşti, Marian B., căutat şi el de autorităţile italiene pentru trafic de droguri, a fost reţinut în aprilie 2017, după care a fost eliberat tot pentru că era judecat la Botoşani. Pus în libertate, el a făcut uz de toate căile de atac permise de lege pentru a prelungi procesul. Culmea este că între timp el a fost dat în urmărire internaţională şi de autorităţile belgiene, care au emis un alt mandat european de arestare pe numele lui. Aşa se face că magistraţii Curţii de Apel Suceava au stabilit ordinea extrădării – mai întâi Italia şi apoi Belgia. În acest interval, Marian B., care a rămas în libertate, a scăpat de procesele penale din ţară, însă nu se mai ştie dacă a fost extrădat. Anul trecut, un dorohoian a fost reţinut şi el după ce autorităţile din Cehia au emis mandat european de arestare pe numele lui, dar a fost eliberat tot din acelaşi motiv – era judecat în ţară pentru alte fapte.
Extrădarea nu funcţionează uneori nici în sens invers
Totuşi, există şi reversul medaliei, iar cel mai bun exemplu este cel al „Gabrielei, spaima şoselelor”. Implicată în mai multe infracţiuni rutiere, printre care şi accidentul mortal în urma căruia şi-a pierdut viaţa soţul ei, Adina Gabriela Prisăcariu are de executat 5 ani şi 2 luni de închisoare, în urma cumulării a două condamnări. Aceasta se află, însă, de mai multă vreme în Marea Britanie, cu un statut care nu le este deloc clar autorităţilor române. Magistraţii au cerut lămuriri, pe cale oficială, cu privire la statutul ei, dar englezii au refuzat să o extrădeze.
Zeci de mandate de arestare emise din exterior
Câţi botoşăneni sunt urmăriţi de autorităţile străine este greu de spus pentru că nu există o bază de date centralizată. În plus, informaţiile se schimbă de la o lună la alta. Cert este că în fiecare an zeci de botoşăneni sunt reţinuţi în ţară sau în străinătate, în baza unor mandate europene de arestare emise de autorităţile străine pentru tot felul de infracţiuni, de la fapte cu violenţă, violuri şi omoruri, până la furtişaguri sau înşelăciuni. Puţini dintre ei reuşesc să scape de autorităţile străine, care îi dau în consemn prin Interpol până ce reuşesc să-i prindă. Din acest motiv, au fost situaţii în care botoşănenii condamnaţi în străinătate au cerut să facă puşcărie în ţară, ca să nu fie extrădaţi.
Salvat de ADN
În schimb, există şi situaţii în care autorităţile străine comit erori. În 2011, un botoşănean din comuna Răchiţi a fost închis pe nedrept în Franţa pentru nişte fapte pe care nu le-a comis. Încarcerat, el a reuşit să demonstreze că nu a fost niciodată în Hexagon şi că faptele pentru care a fost condamnat au fost comise de un marocan, care îi furase identitatea. Contraexpertiza ADN efectuată în cauză a dovedit că nu el este autorul tâlhăriilor şi a fost eliberat, dar botoşăneanul a trăit un adevărat calvar timp de aproape patru luni.