Rata şomajului doboară record după record. După ce în luna mai, în statistici, a ajuns la minimum istoric la Botoşani, 2,65%, la jumătatea anului, aceasta a atins un nou prag 2,64%. „Comparativ cu anii din urmă, vedem că, până la această dată, rata şomajului este destul de mică. Acest lucru, pe noi, pe deoparte ne bucură, dar în acelaşi timp ne face să fim mult mai vigilenţi în ideea că persoanele cu drept de muncă trebuie să ştie că sunt îndreptăţite să fie luate în evidenţă pentru a-şi găsi un loc de muncă”, declara, în ultimul Colegiu Prefectural, Călin Angel Iulian, directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani.
Şomaj redus de migraţie
Acest indicator poate comporta mai multe discuţii.
În primul rând trebuie spus că sunt foarte mulţi botoşăneni care au plecat la muncă în străinătate şi care nu apar în nicio evidenţă. La un moment dat, autorităţile locale estimau că aceste persoane sunt între 30% şi 40% din populaţia activă a judeţului. O statistică exactă nu poate fi făcută în contextul liberei circulaţie a forţei de muncă garantate de tratatele UE la care România a aderat.
O altă problemă o reprezintă numărul persoanelor apte de muncă şi care, aşa cum sublinia şi Călin Angel Iulian, nu sunt în evidenţele AJOFM. Aceste persoane sunt, în special, cele din mediul rural. Dacă luăm datele din ultimul anuar statistic, cel pe anul 2018, observăm că, la sfârşitul anului 2017, populaţia ocupată din judeţul Botoşani este de peste 131.700 de persoane, în timp ce numărul persoanelor angajate era mai mic de 54.000. Deci, vorbim de aproximativ 80.000 de persoane, apte de muncă, dar care nu figurează nici ca angajaţi şi nici ca şomeri.
Potrivit metodologiei de calcul a Statisticii, „populaţia ocupată cuprinde toate persoanele de 15 ani şi peste, care au desfăşurat o activitate economică producătoare de bunuri şi servicii de cel puţin o oră (cel puţin 15 ore pentru lucrătorii pe cont propriu şi lucrătorii familiali neremuneraţi din agricultură) într-o săptămână, în scopul obţinerii de venituri sub formă de salarii, plată în natură s-au alte beneficii”, a declarat Valentin Popa, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Botoşani.
3.600 de şomeri înregistraţi la AJOFM
La jumătatea anului, în evidenţele AJOFM Botoşani erau înregistraţi 3.604 şomeri, dintre care aproape 45%, mai exact 1.617, erau femei. Rata oficială a şomajului a fost de 2,64%, cu 0,01 puncte procentuale mai puţin decât în mai, când aceasta a fost de 2,65%.
Din totalul şomerilor oficiali, 694 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.910 erau şomeri neindemnizaţi. În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, 2.364 şomeri provin din mediul rural şi 1.240 sunt din mediul urban.
Cei mai mulţi şomeri botoşăneni provin din rândul persoanelor cu vârste de peste 40 de ani. Astfel, 1.098 dintre persoanele înregistrate la AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă aveau între 40 şi 49 de ani, 662 între 50 şi 55 de ani, iar 873 peste 55 de ani. Şomajul se manifestă destul de pregnant şi rândul botoşănenilor cu vârste între 30 şi 39 de ani, 522 de persoane fiind fără slujbe. Cea mai puţin expusă şomajului este categoria de vârstă 25-29 de ani, în care se înregistrează doar 140 de persoane, în timp ce sub 25 de ani sunt în evidenţele AJOFM 309 de persoane.
Cea mai mare ponderea în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM o au botoşănenii cu studii primare. Aceştia reprezintă puţin mai mult de o treime, 33,3%. Ei sunt urmaţi de şomerii cu nivel de instruire gimnazial, care reprezintă 29,36% din totalul persoanelor înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă, în timp ce cei cu învăţământ liceal reprezintă 17,59%. Doar 2,94% dintre şomeri au studii superioare, iar 1,39% au absolvit învăţământul postliceal.
Săptămâna trecută, numărul locurilor de muncă disponibile prin AJOFM, era de 1.052.