În timp ce pesta porcină afectează mai bine de jumătate de judeţ, iar mistreţul este principalul vector de transmisie a molimei, primarii se plâng că administratorii fondurilor de vânătoare nu-şi fac treaba şi nu împuşcă toţi mistreţii aşa cum prevăd normele adoptate la nivel naţional.
Într-o postare pe Facebook, primarul de Păltiniş, Costel Romanescu, arată că, în comuna pe care o conduce, mistreţii au distrus culturile de floarea soarelui. „Rog luaţi măsuri până nu este prea târziu şi să rămânem fără porcii domestici, pentru motivul că dumneavoastră nu vă faceţi datoria, şi respectaţi obligaţiile care vă revin”, susţine primarul, care îi îndeamnă pe reprezentanţii Direcţiei Silvice să respecte planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane. „În planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane, se spune clar «în zonele de frontieră ale României se va proceda la vânarea tuturor mistreţilor şi prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizaţi, personal silvic, cu sprijinul Ministerul Afacerilor Interne, până la fâşia de protecţie a frontierei de stat, conform prevederilor legale în vigoare»”, adaugă primarul.
Prefectul Dan Şlincu susţine că a purtat discuţii cu factorii de decizie în acest caz, care i-au explicat că, la momentul acesta este foarte greu de vânat întregul efectiv de mistreţi, deoarece, în momentul în care aceştia intră în culturi, există riscul de incidente între vânători.
Trebuie spus că din cota de 1.394 de mistreţi, cât a fost la nivelul judeţului, nu s-au vânat 348 de animale. Acum este în vigoare o nouă cotă, dar şi prevederile că în zonele unde s-au înregistrat focare de pestă porcină se împuşcă toţi mistreţi şi toate animalele carnivore. Mai trebuie specificat că amenda pentru neîndeplinirea cotei de vânătoare este de numai 250 de lei, iar dacă se plăteşte în 24 de ore, aceasta este de 125 de lei.
La Păltiniş, în acest moment, există un focar de pestă porcină la porcul domestic. Pe lângă acesta, în judeţ, la porcul domestic mai sunt şapte focare de pestă porcină active (câte două la Rediu, Hăneşti şi Vlăsineşti şi unul la Hudeşti) şi două stinse, ambele la Pomârla. Au fost ucişi, sau au murit, 63 de porci domestici.
Pe de altă parte, virusul a fost confirmat şi la alţi trei mistreţi găsiţi morţi pe fondul de vânătoare de la Hăneşti, astfel că bilanţul pestei porcine la porcul sălbatic a ajuns la 82 de animale moarte sau împuşcate, care aveau virusul.