Pesta porcină africană face ravagii atât în judeţ, cât şi la nivel naţional. Dacă la Botoşan, la porcul domestic, sunt opt focare de pestă porcină active (câte două la Rediu, Hăneşti şi Vlăsineşti şi câte unul la Păltiniş şi Hudeşti) şi două stinse, ambele la Pomârla, la nivel naţional, numărul de focare a ajuns la 416, boala evoluând în prezent în 140 de localităţi din 20 de judeţe,
În acest context, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat că va trimite o echipă de cercetători români în Vietnam, unde ar fi fost testat cu succes un vaccin împotriva pestei porcine africane. Ministrul a precizat că a trimis o scrisore omologului vietnamez, în care îl roagă să permită cercetătorilor să colaboreze cu echipa de români. „Sunt convins că acest lucru va fi posibil, pentru că pe data de 15 aprilie noi am încheiat un memorandum, atât Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cât şi Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu Ministerul Agriculturii din Vietnam şi pe această direcţie ştiinţifică de colaborare să putem ajunge să lucrăm împreună pentru a ajunge cât mai repede în posesia acestui vaccin”, a spus Daea.
Conform presei internaţionale, cercetătorii vietnamezi au testat cu succes un vaccin împotriva pestei porcine africane. Virusul a fost descoperit în Vietnam în februarie a a afectat în jur de 10% din efectivele locale de porci. Afectate de virus sunt şi China, Laos şi Coreea de Nord.
De la apariţia bolii în România au fost eliminaţi 372.325 de porci domestici şi există 1.660 de cazuri la mistreţi. În judeţul Botoşani, boala a apărut la începutul acestui an, la mistreţ. De atunci, 82 dintre porcii sălbatici găsiţi morţi sau vânaţi au fost pozitivi la virusul pestei porcine. De asemenea, au fost ucişi, sau au murit, 63 de porci domestici.