spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăFolosiți telefonul pentru a evita tragediile!

Folosiți telefonul pentru a evita tragediile!

Într-o perioadă în care problemele localizării apelanţilor la 112 duc la tragedii, iar autorităţile speră să convingă oamenii să îşi instaleze o aplicaţie pe telefoanele mobile, care spune chiar din capul locului că nu este sigură, majoritatea utilizatorilor de telefoane mobile inteligente trebuie să știe că se pot proteja singuri.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Funcţiile de apel SOS de pe cele mai noi dispozitive mobile sunt similare cu ceea ce autorităţile statului încearcă să implementeze în prezent la costuri de milioane de euro. Tehnologia Advanced Mobile Location (AML) pentru servicii de urgență este implementată la un nivel similar pe telefoanele mobile inteligente şi funcţionează cu o acuratețe uimitoare, testată chiar de reporterii Monitorul.

Ce este Advanced Mobile Location

Concret, AML trimite automat către serviciul de urgență poziția precisă atunci când se apelează la 112. Tehnologia este dezvoltată de ani de zile și deja implementată în jumătate din țările europene și este suportată de toate smartphone-urile din prezent. Advanced Mobile Location funcționează automat. Când inițiezi apelul către 112, telefonul pornește automat GPS-ul și wifi-ul și se folosește de ele pentru a determina poziția precisă în care te afli (prin GPS) sau măcar una aproximativă (prin wifi). Odată determinată, poziția este trimisă automat prin SMS către serviciile de urgență.

Practic, în timp ce operatorul 112 răspunde la apel, acesta primește deja și SMS și vede pe ecran localizarea. Din păcate, în România acest sistem nu funcționează, cei mai mulți operatori de la 112 neavând nici măcar acces la internet, așa că trebuie să ne protejăm singuri, cu ajutorul telefonului și al prietenilor.

Cum putem trimite locația în situații de urgență fără apel la 112

Google a implementat AML în telefoanele Android încă din 2016 și a făcut-o pe toate versiunile de la 2.3 încoace. Apple a implementat AML în iOS în martie 2018, odată cu versiunea iOS 11.3. Faptul că telefoanele pot face acest lucru nu înseamnă că şi autorităţile statului le pot recepţiona şi aici apar şi problemele. Operatorii telecom trebuie să implementeze și ei AML, că altfel telefonul nu „știe” că poate folosi acest serviciu, și desigur serviciul 112 trebuie să-l implementeze la rândul său. Pe scurt, este nevoie de o colaborare STS-ANCOM-operatori telecom şi, cel mai important, modificarea software-ului operatorilor 112.

Însă, chiar dacă 112 nu este performant în România, telefoanele noastre sunt. Utilizatorii de telefoane mobile de ultimă generaţie de la Samsung, Huawei şi iPhone, care au acaparat peste 85% din piaţa de telefonie, pot folosi cu succes tehnologia SOS cu care le sunt înzestrate telefoanele mobile, efectuând câteva modificări în setările telefonului.

Spre exemplu, pentru utilizatorii de Samsung este suficient să intre în bara de căutări din meniul telefonului şi să scrie SOS, iar acolo va apărea un fel de aplicație preinstalată în care trebuie bifat butonul „Activat”. Ulterior, puteți adăuga patru numere de telefon la care, în caz de urgenţă, se trimit SMS-uri cu localizare, coordonate şi harta. Prietenii care vor primi mesajele pot suna imediat la poliție și comunica exact locația celui care are probleme, pentru ca poliția să știe exact unde să intervină.

Mai mult, aplicaţia are setări cu trimitere şi de fişiere multimedia. Cu alte cuvinte, în momentul apăsării de trei ori a butonului ON/OFF al telefonului, camerele acestuia se vor activa în mod automat şi vor face câte o fotografie, precum şi microfonul telefonului va înregistra timp de 5 secunde sunetele din jurul terminalului. Toate acestea vor fi trimise către numerele setate deja de către utilizator. Acesta ar putea seta unul din numere să fie 112, dar e inutil, deocamdată, sistemul românesc nu permite ca operatorii 112 să primească aceste alerte.

La fel pot proceda şi utilizatorii de telefoane Huawei, însă modelele mai noi. Prin apăsarea butonului ON/OFF de trei ori concomitent se poate declanşa mesajul SOS către mai multe contacte predefinite în telefon. La această marcă de telefoane, însă, această opțiune a dispărut la telefoanele mai vechi, odată cu ultimul update de software.

Cei de la Apple au mers chiar un pas mai departe. În meniul de setări generale, utilizatorul va scrie SOS în bara de căutare şi îi va apărea opţiunea EMERGECY SOS sau SOS URGENŢE. După ce aceasta va fi activată, utilizatorul va alege până la cinci contacte care să fie alertate în momentul în care se declanşează butonul de panică, dar și ID Medical, în care îşi pot trece datele medicale cele mai importante, cum ar fi grupa sanguină, afecţiuni cronice sau medicaţie specială pe care o iau, aceste date fiind şi ele trimise prin alertă, alături de localizare, către acele contacte. La Apple, în momentul declanșării butonului SOS apelul va pleca automat şi la 112, spre deosebire de Samsung, care poate trimite doar mesaje contactelor. Modul SOS pentru iPhone poate fi activate în două feluri, fie apăsând de cinci ori consecutiv butonul ON/OFF, fie ţinând apăsat simultan butonul ON/OFF şi butonul de volum. La fel, utilizatorul poate opta în plus ca în momentul apăsării acestui buton de panică bliţul telefonului să lumineze intermitent sau terminalul să emită un sunet puternic (similar celui de la RO-ALERT).

Cel mai important de menţionat, aceste SMS-uri se vor transmite indiferent dacă utilizatorul are sau nu datele mobile, GPS-ul sau Wi-Fi-ul activate. În momentul apăsării butonului de SOS, toate resursele pe care le are telefonul la dispoziţie se vor activa concomitent şi va fi obţinută localizarea acestuia, care, pe orice aplicaţie de Hărţi a telefoanelor care primesc notificările, este cu o acurateţe de câţiva metri. Asta în condiţiile în care în momentul de faţă, sistemul de care dispune STS din partea operatorilor de telefonie mobilă ar localiza un apelant în Botoşani într-o arie cuprinsă între Spitalul Judeţean şi Cornişa.

Cum știm că ne sunt copiii în siguranță

Este de ajuns să instalăm un program de tracking al telefonului, sunt literalmente sute de astfel de programe gratuite care se pot descărca de pe biblioteca de programe pe care o aveți în telefon. Programul se instalează în telefonul copilului și, dacă datele mobile sunt pornite în permanență, puteți ști exact unde se află copilul dumneavoastră, în orice clipă. Programele mai avansate pot accesa de la distanță telefonul pe care sunt instalate și puteți, practic, vedea orice din telefon, de la poze, mesaje sau fotografii până la istoricul navigării pe net.

Aveți grijă însă, acest gen de program instalat pe telefonul unui adult este ilegală, fără consimțământul respectivului. Doriți să verificați dacă telefonul vă este spionat? Trebuie să descărcați din Play Store un soft specializat care va detecta programele de acest gen. Nu vă bazați doar pe software-ul telefonului propriu. De ce? Pentru că sunt programe spion, de aia, făcute să nu le vadă telefonul.

La alții se poate, în România, nu

AML este susținut de European Emergency Number Association, cei din spatele numărului 112 la nivel european. Conform unui raport din iunie 2019, Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Islanda, Irlanda, Lituania, Moldova, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Slovenia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au implementat tehnologia AML. Acolo, când suni la numărul de urgență și zici că te-a răpit cineva, polițiștii sunt trimiși la locul corect, cu ajutorul acestui soft implementat în programul 112

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
3.3 ° C
3.3 °
1.6 °
68 %
2.7kmh
100 %
sâm
3 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...