În goana după bani, guvernul ia în calcul introducerea uneia pe sucurile cu conţinut ridicat de zahăr.
Taxa pentru băuturile răcoritoare va fi impusă celor cu conţinut ridicat de zahăr adică de peste cinci grame de zaharuri la 100 mililitri de produs. Băuturile cu un conţinut de zahăr între cinci şi opt grame la 100 de mililitri vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru. Băuturile cu un conţinut de peste opt grame la 100 de mililitri de produs vor fi taxate cu un leu pe litru.
Acciza va fi datorată de producători, importatori sau cei care achiziţionează intracomunitar, dar cel mai probabil se va reflecta şi în preţul la raft.
„Are ca scop descurajarea consumului de alimente nesănătoase. Taxa va îmbrăca forma unei accize nearmonizate”, au precizat sursele guvernamentale. Ideea taxării băuturilor carbogazoase, motivată oficial ca o măsură de prevenţie în domeniul sănătăţii, este însă una mai veche în guvernarea PSD. Despre ea vorbea încă din 2017 fostul ministru de Finanţe, Ionuţ Mişa.
Taxe similare se aplică în UE în Marea Britanie, Danemarca, Finlanda sau Irlanda.
Autorităţile estimează la circa 80 de litri pe român consumul mediu anual de băuturi răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr.
În România, peste 1,3 milioane de români au fost diagnosticaţi cu diabet zaharat, iar alte trei milioane se află în zona de risc. Medicii atrag atenţia că zahărul adăugat în cantităţi mari în sucuri dă dependenţă, iar cei mai expuşi sunt tinerii şi adolescenţii.
Pentru cele circa patru luni de aplicare de anul acesta, septembrie-decembrie, impactul la bugetul statului este de 320 milioane lei.