Luptele politice, alocările de bani insuficiente, dar şi interpretarea în mod propriu a Legii bugetului, fac victime în rândul celor mai năpăstuite persoane.
Ieri dimineaţă, trei persoane din Dângeni, Gelu Miron, Ioan Siminiceanu şi Maricica Murariu au depus petiţii la sediul Prefecturii Botoşani în care reclamă că primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu, nu le-a mai plătit indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap din luna aprilie şi că îi trimite „la PSD” sau „Guvernul Dăncilă” să le dea banii. „Copilul meu are arsuri pe 85%-95%. În urmă cu trei ani, prin hotărâre de Consiliul Local, s-a decis să ni se acorde un ajutor de urgenţă de 6.000 de lei, banii pe care nu i-am primit încă în totalitate. Din această sumă am primit 2.160 de lei până în iulie 2017, iar de atunci nu am mai primit niciun ban. În acest an, am primit banii ca asistent personal până în aprilie, când ne-a dat doar 75% din sumă, după care nu am mai primit niciun leu pe motiv că nu i-a mai dat Guvernul Dăncilă. Copilul mai are nevoie de multe operaţii şi numai tratamentul se ridică la 2.300-2.500 de lei pe lună. Cu salariu de asistent personal şi celelalte resurse abia dacă ajungem la suma de 1.700-1.800 de lei. Cu ce să trăim?”, a declarat Gelu Matei.
Probleme şi pentru dializaţi
O altă situaţie disperată este a unor persoane care necesită dializă, o dată la două zile, Ioan Siminiceanu şi Maricica Murariu. Şi aceştia reclamă că nu au primit indemnizaţia şi că atunci când îşi cer drepturile îi trimite la Dăncilă, „pentru că şi aşa nu m-aţi votat”. „Noi avem indemnizaţie 1.130 de lei pe lună, bani pe care nu i-am mai primit din aprilie. Numai medicamentaţia ne costă pe amândoi 1.720 de lei”, a declarat Ioan Siminiceanu, care a mai afirmat şi faptul că primarul a refuzat să pună piatră în Valea Grădinei, pentru ca maşina de la dializă să poată să vină să-i aducă în oraş. Dumitru Poloboc, un vecin de-al acestuia, a declarat că în acea zonă primarul nu pune piatră pentru că este în litigiu cu el, totul plecând de la terenuri. „În Valea Grădinei sunt 20-30 de persoane, iar dintre acestea patru sunt cu handicap. Nici popa nu a reuşit să intre în zonă cu jeep-ul şi i-am spus: «aşa îţi trebuie dacă ai venit să-i faci reclamă». Suntem exact ca-n Siria, dar aici nu a avut niciun bombardament”, a declarat Poloboc, care a recunoscut că este simpatizant PSD: „Nu am nimic cu PNL-ul. Uitaţi-vă la Ungureni, primarul e de la PNL. Jos pălăria”!
Prefectul trimite Corpul de control
După primirea petiţiilor, prefectul Dan Şlincu a anunţat că va trimite Corpul de control la Dângeni. „Este autonomie locală. Voi trimite Corpul de control să vedem în ce măsură s-au respectat normele”, a declarat Dan Şlincu.
Rotundu pasează responsabilitatea pe guvernarea PSD
La rândul său, primarul Cătălin Rotundu a declarat că s-a ajuns în situaţia aceasta tocmai pentru că s-au transferat povara plăţii persoanelor cu handicap la bugetele locale, care şi aşa sunt insuficiente.
„Oamenii au perfectă dreptate. Nu sunt bani, iar dacă vor veni la rectificare vom face plăţile din urmă. Noua ni s-au dat doar 50.000 de lei, deşi necesarul este de 300.000 de lei. Urmează rectificarea şi sperăm să ni se dea banii necesari. Nici salariile nu le-am plătit integral, ci doar 70%-75%, iar consilierii nu şi-au încasat indemnizaţia pe ultima şedinţă. Odată cu majorarea salariilor, bugetul s-a triplat, iar sursele de venit sunt cam aceleaşi”, a declarat primarul Cătălin Rotundu. Referitor la cazul copilului familiei Matei, acesta a recunoscut că este unul special şi că-i va da şi restul de bani aprobat de consilierii locali când va avea fonduri. „Copilul nu are nicio vină m-am adresat unei Fundaţii care i-a dat o suma de bani în medicamente”, a mai spus Rotundu.
Bani aşteptaţi la rectificare
Reprezentanţii CJ Botoşani susţin că responsabilitatea pentru asigurarea fondurilor cade în sarcina primarului, care a primit la repartizare banii rezultaţi din formula de calcul pusă la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice. „Din formulă, Consiliului Judeţean i-a revenit zero lei pentru Asistenţa Socială, asta înseamnă că noi nu trebuia să asigurăm niciun leu pentru Protecţia Copilului? Potrivit Legii bugetului, primarii trebuie să asigure mai întâi cheltuielile de funcţionare şi apoi cele de dezvoltare”, a declarat Magda Didii, directorul economic al CJ.
Trebuie specificat că Legea bugetului nu prevede nicio sancţiune pentru cei care o încalcă.
Comune rămase fără bani
La începutul lunii iulie, primarii liberali ai comunelor Dângeni şi Hăneşti au înştiinţat CJ, prin intermediul consilierului judeţean Mirela Saucă, de faptul că au rămas fără bani pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap şi a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap.
Situaţia a fost generată după ce prin proiectul de buget pe anul acesta, Guvernul a transferat la primării o cheltuială uriaşă – şi anume finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap grav. Pe de altă parte, primăriilor le-a fost alocată o cotă mai mare, de 60%, din impozitul pe venit colectat, iar în unele cazuri, bugetele au fost suplimentate prin intermediul CJ-ului. Cu toate acestea, încă din momentul aprobării bugetului judeţului, unii primari s-au plâns că nu le vor ajunge banii.