Raţionalizarea apei locuitorilor din Flămânzi şi comunele limitrofe din aval a adus la vii dispute în Consiliul Judeţean (CJ), după o interpelare a consilierului liberal Rodica Abăcioaei. Aceasta a susţinut în plenul ultimei şedinţe că locuitorii din Flămânzi i s-au plâns că apa le curge la robinete doar câteva ore pe zi, în timp ce la conducta de apă care traversează oraşul sunt izvoare.
„Cetăţenii sunt din ce în ce mai revoltaţi şi supăraţi că sunt consideraţi cetăţeni de rangul doi, pentru că trăim în Uniunea Europeană şi toţi avem drepturi egale, acces egal la resurse şi la bunuri, ori la Flămânzi, de ani buni, vara se primeşte apă câteva ore dimineaţa şi câteva ore seara”, şi-a început consilierul pledoaria, care ulterior a dat exemple de persoane ce sunt nevoite să fugă acasă după serviciu pentru a prinde apă ca să facă un duş după o zi de muncă: „Un cetăţean mi-a spus că în secolul XXI trebuie să alerge acasă pentru că la ora 9:00 nu mai prinde apă să fac un dus. După o zi de muncă, omul nu poate face un duş. O altă doamnă mi-a spus că soţul trebuie să care cu bidonul apă până la etajul II pentru că atunci când se dă apă nu este presiune şi nu ajunge la etajul II. Am făcut intervenţii şi anul trecut şi vreau să întreb pe domnii directori ce soluţii au găsit pentru ca situaţia alimentării cu apă să se remedieze?”.
Răspunsul a venit de la managerul general al Nova Apaserv, Albert Tanasă, care a spus că problema alimentării cu apă în zona Flămânzi este de ani de zile şi că, în prezent, apa nu se poate da decât cu restricţii, din cauza conductei care a fost construită în anii ’70 şi la care, ulterior, s-au „înţepat” toate localităţile dintre Botoşani şi Flămânzi, inclusiv cartierul Alfa Land, devenind astfel subdimensionată. „În următorii ani, în cadrul investiţiilor ce vor fi realizate prin Programul POIM, este prevăzută o aducţiune nouă pe direcţia Botoşani – Flămânzi şi abia atunci va fi rezolvată situaţia alimentării cu apă la parametrii normali. Vara, într-adevăr, datorită consumurilor pe care nu le putem controla, apa este folosită în mod raţional. Pentru dimensiunea care a fost proiectată la vremea respectivă, pentru fabrica de confecţii din zonă, operatorul furnizează în acelaşi condiţii şi parametri cu se făcea şi acum 30 de ani”, a spus Tănasă, arătând că singura soluţie, în acest moment, este furnizarea apei după program.
Preşedintele CJ, Costică Macaleţi, i-a trasat sarcină managerului Nova Apaserv să rezolve cu celeritate problema avariilor din Flămânzi. „Nu vă spun întâmplător, pentru că am lucrat în domeniu. Rezolvaţi problema pierderilor. Legat de program, faceţi program pentru toţi beneficiarii la fel”, a declarat Macaleţi.
Concluzia, una amară, a fost trasă însă de Radu Anton: „Plec de la şedinţa asta cu mulţumirea că am auzit nişte pledoarii extraordinar de frumoase, dar, din păcate, au fost pledoarii pentru nu se poate. A fost pledoaria domnului Albert Tănasă pentru Nova Apaserv, «că nu se poate». Şi în şedinţa extraordinară trecută, a promis că vine cu proiectele pentru 2014-2020. La ce asistăm aşa? În generaţia noastră, vom prinde alimentarea cu apă a Flămânziului? Vom prinde finalizarea lucrărilor de canalizare şi apă începute cu 12 sau 20 de ani în urmă?”