Noul Cod administrativ aduce drepturi sporite unei categorii de aleşi. Este vorba de viceprimari. Aceştia, practic, vor fi asimilaţi demnitarilor şi astfel vor putea să-şi creeze propria cancelarie.
Potrivit, Ordonanței de Urgență a Guvernului 57/2019 privind Codul administrativ, adoptată recent de Cabinetul Dăncilă, viceprimarii îşi vor putea angaja unu sau doi consilieri, „în limita maximă de posturi aprobate”. Aplicat la nivelul judeţului Botoşani, unde avem 79 de viceprimari, Codul Administrativ dă posibilitatea angajării a maxim 81 de consilieri, câte doi pentru fiecare viceprimar al municipiului Botoşani şi câte unul pentru ceilalţi viceprimari din judeţ, indiferent de mărimea comunei sau a oraşului. „Codul administrativ atribuie două posturi la cabinetele viceprimarilor municipiilor reşedinţă de judeţ şi câte un post la cabinetul viceprimarului de comună, oraş, municipiu, altul decât cel reşedinţă de judeţ”, a declarat Mihaela Aroşoaie, şefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Botoşani. Deci, Codul administrativ deschide noi oportunităţi pentru camarila politică, deoarece, în general, cancelariile funcţiilor politice asimilate demnitarilor sunt ocupate de membrii ai partidelor din care provin aceştia sau de care sunt susţinuţi.
O altă schimbare îi vizează pe secretarii de municipii, oraşe şi comune, dar aceasta este una mai mult de formă, decât de fond. „Codul administrativ aduce ca noutate modificarea titulaturii secretarilor unităţilor administrativ teritoriale. Aceştia se vor numi secretari generali, iar în acest sens, autorităţile deliberative vor aproba organigrame noi, iar ordonatorii principali de credite, în speţă primari sau preşedinţi de consilii judeţene vor emite dispoziţii de reîncadrare”, a mai spus şefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii.
De asemenea, noul legislaţie prevede că primari condamnaţi penal îşi pierd mandatul, chiar dacă instanţa a decis o condamnare cu suspendare. „Se aplică acest caz de încetare de drept a mandatului de primar indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei privative de libertate. Deci, va înceta mandatul de primar, atât atunci când se dispune o pedeapsă privativă de libertate cu executare, cât şi în caz de suspendare sub supraveghere”, a declarat Mihaela Aroşoaie, subliniind că această menţiune nu era făcută în legislaţia anterioară.