Lentoare cu care s-au mişcat liberalii, dar şi intrarea în vigoare a noului Cod Administrativ îl favorizează pe consilierul liberal Mihai Ştefan, care are mari şanse să mai participe şi la şedinţa de luni a Consiliului Local şi să încaseze astfel indemnizaţia de şedinţă.
Scandalul în jurul consilierului liberal a pornit acum aproape trei luni, când, la o acţiune a Asociaţiei „Ridică-te şi umblă”, Mihai Ştefan a fost filmat cum se încheia la pantaloni după un copac, în faţa Primăriei. Acestea erau însoţite de un text potrivit căruia acesta şi-ar fi făcut necesităţile după un copac, în paralel cu crosul organizat de asociaţia umanitară. Consilierul susţine că, după copac, s-ar fi schimbat în trening pentru a participa la cros. După cros acesta a izbucnit la adresa organizatorilor şi a politicienilor PSD prezenţi la manifestare, acuzându-i că au transformat totul într-o acţiune politică. El a fost acuzat de cei prezenţi şi de faptul că era în stare de ebrietate.
La câteva zile şi-a anunţat demisia din PNL şi CL, dar şi retragerea din viaţa publică. La sfârşitul lunii mai, însă, spre stupoarea tuturor, Mihai Ştefan a revenit asupra deciziilor şi a participat la şedinţa de CL şi s-a reînscris în PNL. Astfel, că liberalii erau singurii care puteau decide asupra retragerii sprijinului politic şi implicit a pierderii calităţii de consilier local de către Mihai Ştefan.
Preşedintele PNL Botoşani, Costel Şoptică a anunţat că în ciuda acestui tertip, Mihai Ştefan îşi va pierde funcţia de consilier local, dar după ce se vor parcurge toţi paşii procedurali, pentru ca acesta să nu poată contesta decizia ce va fi luată. „Vom trimite hârtie la Prefectură prin care vom arăta că nu mai are sprijinul nostru politic, dar o voi face abia după ce vor trece toţi termenii prevăzuţi de statut. Şedinţa din iunie a Consiliul Local s-ar putea să-l mai prindă consilier, dar cea din iulie sigur nu”, spunea Şoptică la începutul lunii iunie.
Hârtia la Prefectură a ajuns cu întârziere, abia pe 22 iulie. Cum între timp a intrat în vigoare noul Cod Administrativ, aceasta, chiar dacă este însoţită de către demisia iniţială a lui Mihai Ştefan, de pe 14 mai, nu respectă toate cerinţele legale. Noul Cod Administrativ prevede că prefectul poate să emită ordinul de încetare a mandatului unui consilier, dacă la solicitarea partidului mai sunt anexate alte trei documente şi anume: dovada comunicării hotărârii partidului către secretarul municipiului, către consilierul Mihai Ştefan prin prisma art.204, aln.5, care prevede că „data încetării de drept a mandatului este data comunicării către prefect, secretarul general” al municipiului a hotărârii forului competent să decidă asupra excluderii unui membru al PNL, deoarece acesta, până la înaintarea solicitării către Prefectură s-a reînscris în partid, precum şi un act din care să rezulte dacă hotărârea a fost sau nu contestată de către Mihai Ştefan. Aceste acte nu au ajuns până ieri la Prefectură, lucru confirmat de altfel şi de către Cătălin Flutur care a declarat că a primit la Primărie, din partea colegilor de la partid, nişte hârtii, dar nu cele care trebuiau.
„Dacă se doreşte emiterea ordinului prefectului pentru încetarea mandatului respectivului local trebuie să primim toate aceste documente, care vor sta în spatele actului ce va fi emis de către prefect”, a declarat Mihaela Aroşoaie, şefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Botoşani.
Cum până la şedinţa de luni de la ora 10:00 este greu de crezut că toate aceste aspecte vor fi clarificate, Mihai Ştefan are toate şansele să mai participe la o şedinţă de consiliu local şi să încaseze indemnizaţia care reprezintă 10% din salariul primarului.