Trei licee botoşănene au trecut în subordinea Ministerului Agriculturii prin intermediul Direcţiei Agricole a Judeţului (DAJ) Botoşani, a anunţat ieri directorul executiv al instituţiei, Cristian Delibaş, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul Prefecturii. „Ministerul Agriculturii preia investiţiile specifice şi cheltuielile materiale necesare funcţionării liceelor cu profil preponderent agricol. La nivel naţional, s-a preluat, prin ordin comun, 58 de licee cu profil preponderent agricol, iar la nivel judeţean trei licee. Ne referim la: Liceul Tehnologic «Petru Rareş» Botoşani, Liceul Tehnologic «Alexandru Vlahuţă» Şendriceni şi Liceul Tehnologic «Demostene Botez» Truşeşti. Sunt licee cu renume în domeniu agricol cu performanţe atât judeţene, cât şi naţionale”, a declarat Cristian Delibaş.
Acesta susţine că instituţia pe care o conduce va pune trimite în consiliile de administraţie a celo trei instituţii câte doi specialişti. „Şase specialişti din Direcţia Agricolă vor fi membri în consiliile de Administraţie”, a mai spus şeful agriculturii locale, subliniind că finanţarea va veni de la Ministerul de resort. Cifra de şcolarizare va fi stabilită de comun acord de Ministerul Agriculturii şi el al Educaţiei. „Noi preluăm doar partea de investiţii materiale pentru domeniul agricol. Ne referim la: construcţii agricole, zootehnice, modernizarea celor existente, achiziţia de combine, tractoare, echipamente, înfiinţarea de exploataţii pomicole, viticole, sere, solarii, întreţinerea şi reparaţia bunurilor existente deja pe aceste profile de activitate”, a enumerat Delibaş atribuţiile care vor cădea în sarcina instituţiei pe care o conduce.
În acest an, cele trei licee botoşănene au avut împreună, pentru clasa a IX-a, o cifră de şcolarizare de 252 de locuri, adică fiecare cu câte trei clase de câte 28 de elevi la profilele: agricultură, ştiinţă ale naturii, industrie alimentară, turism şi alimentaţie, mecanică şi protecţia mediului. Dacă la Botoşani şi Truşeşti locurile au fost ocupate în totalitate, la Şendriceni au rămas 20 de locuri libere, cele mai multe, 13, la specializarea agricultură.