Zece porci domestici au murit sau au fost ucişi în noul focar de pestă africană din gospodăria de la Hudeşti. Cazul a apărut la gospodărie izolată, din marginea satului Başeu din comuna Hudeşti, situată la doar câteva sute de metri de Pădurea Alba şi chiar de primul focar de pestă porcină apărut la mistreţ la începutul acestui an. Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, Minodora Vasiliu, peste porcină a fost pusă mai întâi în evidenţă la un vier mascul, care a pierit, şi apoi la o scroafă. În aceste condiţii s-a luat şi măsura asomării şi incinerării celor opt godaci din gospodărie, în cazul lor însă analizele de la Suceava nu au ajuns. „În ceea ce privește celelalte exemplare din exploatație au fost incinerate și îngropate. La proprietarii care au mai avut porci în zona respectivă, s-au recoltat probe de sânge pentru a confirma sau infirma existența virusului pestei porcine africane”, a spus Minodora Vasiliu.
Reprezentanţii DSVSA au anunţat că proprietarii porcilor vor fi despăgubiţi, animalele fiind deja evaluate şi că nu se impune sacrificarea preventivă animalelor, mai ales că în apropierea gospodăriei respective nu mai sunt altele care să deţină porci. „Atâta timp cât avem o evoluţie pe unu, două, trei, patru focare şi în funcţie de unde sunt acele exploataţii, nu se impune o analiză de risc pe ucidere preventivă. Ceilalţi cetăţeni din localitatea respectivă pot să stea liniştiţi, cu condiţia de a respecta obligaţiile pe care le au pentru această boală”, a declarat Minodora Vasiliu, care le-a cerut sătenilor din Başeu, dar şi celorlalţi din judeţ care au porci în proprietate, să-şi identifice şi să-şi înscrie animalele în registrele veterinarilor, pe care ar trebui să-i anunţe la primele semne de boală. „Este important să evite contactul cu pădurile, chiar dacă au nevoi personale, precum lemne, pelin sau alte plante medicinale. Mai ales în zonele afectate, unde virusul acţionează şi omul poate să-l ia şi să-l ducă în exploataţie”, a mai spus şeful DSVSA.
S-au instituit două filtre de dezinsecție pe drumul comunal care străbate satul Başeu, iar pe teritoriul oraşul Darabani şi a şase comune, Hudești, Concești, George Enescu, Cristinești, Ibănești, Suharău, s-a instituit zona de supraveghere.
La momentul actual, în judeţ, la porcul domestic, sunt şase focare pestă porcină active (câte două la Rediu şi Hăneşti, şi câte unul la Păltiniş şi Hudeşti) şi două stinse, ambele la Pomârla. Au fost ucişi sau au murit 53 de porci. De asemenea, la mistreţ sunt active patru focare în care s-au înregistrat 79 de mortalităţi.