spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTInstituţii confiscate de casta funcţionarilor

Instituţii confiscate de casta funcţionarilor

Dezvăluirile despre ascensiunea fulminantă a Lăcrămioarei Pătrăuceanu, soţia unuia dintre liderii PSD Botoşani, consilierul judeţean Constantin Neculai Pătrăuceanu, nu a rămas fără ecou. Angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Botoşani au trimis redacţiei un mesaj prin care arătau că numirea în funcţia de director economic a Lăcrămioarei Pătrăuceanu după câteva luni de la transferul ei în instituţie de la Prefectură nu este singurul caz de acest fel, şi că mai toate transferurile făcute în baza mobilităţii funcţionarilor publici au o încărcătură politică.

Astfel, ei acuză că instituţia a fost politizată de către actuala conducere, care a preferat să aducă prin transfer oameni apropiaţi de PSD, decât să scoată posturile la concurs. Exemplele furnizate de angajaţii APIA, pe lângă cel al Lăcrămioarei Pătrăuceanu, se referă la Andreea Cocoi şi Alexandru Pomparău.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Sunt mai multe transferuri, nu numai acestea. Nu sunt toate din perioada mea, dar sunt transferuri la APIA şi eu trebuie să mi le asum, pentru că eu sunt acum pe funcţie. Toate sunt cu aprobări de la APIA centrală şi minister. Nu vreau să vehiculez şi celelalte nume ale colegilor transferaţi, pentru că nu văd ce vină au ca să-i dau în presă. Mai sunt cel puţin trei, dar al căror nume nu a fost dat, probabil, pentru că nu fac parte din PSD, iar dacă faci parte din PSD, înţeleg că nu ai anumite drepturi. Eu ştiu că legea funcţionarului public spune să nu facem discriminări politice”, a declarat Elena Lăzăruc, director executiv interimar APIA. Aceasta a motivat că a optat pentru transferuri şi nu pentru examen, care ar fi deschis oportunitatea şi altor botoşăneni să ajungă funcţionari în APIA, o instituţie cu lefuri foarte bune, „pentru că durează foarte mult şi pentru că legea funcţionarului public îmi permite”. „Este o modalitate pe care o pot accesa şi este mai simplu. Plus de asta, cunoaştem şi persoana. Ştim foarte bine la ce ne putem aştepta. La concurs poate veni oricare şi poate că nu este în stare să ducă…”, a mai spus directorul APIA.

Funcţionari mutaţi de la o instituţie la alta

Aceasta este contrazisă de cazul Alexandru Pomparău, care a stat doar câteva luni în instituţie şi despre care angajaţii APIA susţin că nu se prea prezenta la muncă. După un concediu fără plată, Alexandru Pomparău a mai stat câteva luni, apoi şi-a cerut transferul din instituţie. „A stat din luna februarie până luna trecută. Solicitarea de transfer este de la Poliţia de Frontieră. Dumnealui când a venit m-a rugat frumos să-i aprob concediu fără plată, pentru că are probleme familiale cu tatăl bolnav… Două luni de zile a stat în concediu fără plată, după care a lucrat la debite, pentru că avem mii de debite de prelucrat. A semnat condica, a fost pontat de şeful de serviciu, a fost vizat pontajul de directorul căruia îi aparţine”, a declarat Elena Lăzăruc, subliniind că Alexandru Pomparău i-ar fi transmis de la început că nu prea îi place ceea ce face şi că ar vrea să-şi ia transferul.

O poveste similară s-ar fi petrecut şi la Primăria Hilişeu-Horia, unde Alexandru Pomparău şi-a făcut intrarea în rândul funcţionarilor publici. „Domnul despre care vorbiţi a venit la noi prin concurs. Eu muncesc de doi-trei ani de zile să-mi fac o echipă performantă. Am dat, pentru acest post, vreo trei examene. Unul şi-a dat demisia, altul a plecat în Anglia, iar domnul Pomparău a semnat contractul de muncă, după care a cerut transferul în interes de serviciu la APIA. Sincer, am văzut că era în afara problemei şi am fost de acord cu transferul”, a declarat Ioan Butnaru, primarul PSD al comunei Hilişeu-Horia.

Elena Lăzăruc: Nu ştiu ce vor să insinueze”

Acuze în aceeaşi notă sunt aduse şi în cazul Andreei Cocoi, despre care colegii de la APIA au scris că stă la serviciu „o zi pe săptămână”. „Andreea Cocoi, membru PSD de o viaţă, care fie a fost secretara lui Relu Târzioru (n.r. – primarul PSD de Săveni), fie a lui Trufin (n.r. – senatorul PSD Lucian Trufin), fie pe la Inspecţia în Construcţii. A stat pe unde a putut şi cât a putut… Şi a ajuns, în sfârşit, la APIA, unde stă la serviciu o zi pe săptămână, maxim”, se arată în mesajul primit la redacţie.

Elena Lăzăruc a recunoscut că Andreea Cocoi a ajuns în instituţie printr-un transfer semnat de ea, dar susţine că aceasta vine la lucru şi că îşi desfăşoară activitatea în centrul APIA de la Bucecea. „Sunt funcţionari pe care nu-i vedem cu lunile, pentru că lucrează la Bucecea, la Săveni, la Truşeşti, la Darabani… Nici cu şefii de centre nu te vezi, dar vorbeşti cu ei la telefon, dar poate că nu sunt la birou. Nu ştiu ce vor să insinueze. Nu pot eu să oblig pe nimeni să ponteze, să vizeze mai departe”, a mai spus şeful APIA. Aceasta mai susţine că, în afara celor două transferuri, din instituţie au plecat, în perioada în care a fost la conducere, doar cei care au ieşit la pensie.

Funcţionari apăraţi de lege

Uşor, uşor, funcţionarii publici au devenit o castă. De-a lungul anilor ei au adunat drept după drept şi au ajuns acum să fie greu de clintit din funcţie, chiar dacă greşesc grav sau îşi dovedesc frecvent incompetenţa. Ei sunt apăraţi de un cadru legislativ care le conferă mai multe drepturi, decât obligaţii. „Ar trebuie să fie modificată legea, astfel încât şi funcţionarii publici să poată fi traşi la răspundere, la fel ca angajaţii din mediul privat. Să vă dau un exemplu. Acum ceva timp în urmă, am avut nişte funcţionari care şi-au încălcat grav atribuţiile de serviciu. I-am băgat în comisia de disciplină, care i-a sancţionat şi am fost nevoit să-i transfer la o unitate din subordine din afara oraşului. M-au dat în judecată şi au câştigat în câteva luni. A trebuit să-i repun pe funcţiile iniţiale, să le plătesc diferenţa de salariu şi banii pentru navetă. Apoi, a venit Curtea de Conturi şi controlorul de acolo a vrut să-mi impute mie banii. Vă daţi seama că, în aceste condiţii, nu mai sancţionează nimeni pe nimeni”, a declarat directorul unei instituţii publice.

Şi nu e un caz singular. Recent, chiar primarul Cătălin Flutur, când a fost întrebat de ce nu reduce personalul Primăriei, în condiţiile în care nu-i ajung banii şi recunoştea că mulţi funcţionari „taie frunze la câini”, declara simplu: „Sunt funcţionari publici!”.

Pe lângă acest aspect, principiul mobilităţii, de care se abuzează în ultima perioadă, refuză şansele altor persoane decât cele fără sprijin politic de a pătrunde în această breaslă. Astfel, în funcţie de partidele aflate la putere, camarilele acestora se perindă pe cele mai bănoase posturi şi/sau lipsite de obligaţii.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
2.2 °
87 %
1.4kmh
58 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...