spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeEditorialDrumurile noastre

Drumurile noastre

Marius ILINCARU
jurnalist

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În ultimii doi ani s-a lucrat cât de cât pe drumurile judeţene. S-au turnat aproximativ 100 de kilometri de covor asfaltic, care, depinde din unghiul din care privim, pot fi foarte mulţi, mulţi, puţini sau chiar foarte puţini. Repet, depinde din ce perspectivă privim.
Dacă ne uităm din perspectiva ultimilor două decenii, în care nu s-a făcut nimic la drumurile judeţene, este mult sau chiar foarte mult, dar dacă ne raportăm la faptul că judeţul are aproape 650 de kilometri de drumuri judeţene, din care mai mult de două treimi erau, la începutul anului, într-o stare cel mult mediocră, atunci e foarte puţin.
Bine, se mai pot face tot felul de discuţii, în sensul că s-a turnat pe bucăţi mici covorul asfaltic, adică pe sectoare cuprinse între doi şi zece kilometri, dar e, totuşi, un pas înainte, în sensul că s-a renunţat la veşnicele plombări care nu ţineau decât câteva luni şi s-a trecut la covoare asfaltice. Într-un strat sau două straturi, lungi sau scurte, sunt totuşi covoare asfaltice. Poate că se va gândi cineva să treacă la următorul nivel, şi anume preluarea şi turnarea de covor asfaltic de la primul până la ultimul kilometru al unui drum judeţean. Nu cred că se va întâmpla prea repede, probabil că vor mai trece ani buni până atunci, dar speranţa moare ultima.
Dar nu acesta este subiectul, ci faptul că şi pe acei puţini kilometri de drum decent pe care îi avem îi stricăm zi de zi prin supratonaj. Materialul de balastieră şi cerealele sunt importante şi trebuie transportate, dar transportul lor ar trebui făcut în limitele prevăzute de lege, a clasei drumurilor care sunt străbătute, mai ales acum, vara, când temperaturile ridicate impun de la sine o serie de restricţii de tonaj pe drumuri. La noi, acest lucru este o himeră. Toţi ignoră restricţiile, doar nu sunt drumurile lor. Iar după ce le strică, urlă din toţi rărunchii că „nu mai pot să-şi desfăşoare activitatea”, „că-şi strică maşinile”, şi lista e lungă. Dar noi, ăştia cu maşini mici, care am devenit adevăraţi experţi off-road pe drumurile judeţului, ce să mai spunem? Noi, plătitorii de taxe, impozite, roviniete şi altele, ce vină avem? De ce autorităţile nu-şi fac treaba şi să-i interzică, să-i amendeze şi să limiteze transportul agabaritic pe drumul judeţului, fie că sunt DN-uri sau DJ-uri?
Nu e greu de bănuit, ci doar greu de scris, pentru că toată lumea îţi cere dovezi atunci când aduci acuzaţii. Dar, ce ai putea să înţelegi din faptul că, în urmă cu trei luni, s-a decis înlocuirea, pentru a doua oară în acest an, a şefului ISCTR Botoşani şi aducerea unui inginer tânăr din SDN în instituţie? Că acesta nu a primit încă, deşi transferul său este pe cale de a se termina, laptop-ul de control şi nici numirea în funcţie?
Simplu, că lucrurile nu sunt tocmai curate acolo. Că ceea ce se vorbeşte pe la colţuri, cu mită cerută de la instructori, de la transportatori şi de la orice altcineva vine în contact direct cu instituţia, are un sâmbure de adevăr. Aşa ca-n legendele româneşti! Poate că Andrei Beilic nu putea face mare lucru şi se pervertea repede şi el, dar dacă aducea un suflu nou? Dacă totuşi schimba ceva?
De aceea cred că soluţia este una „nucleară”, aşa cum a fost aplicată şi în Georgia, în sensul că ar trebui demişi cu toţii, daţi afară toţi cei din instituţiile de control rutier, indiferent că ţin de Ministerul Transporturilor, CJ sau chiar Poliţie, şi aduşi oameni noi, curaţi care să înţeleagă şi să pună mai presus respectarea legii decât interesul personal. Să caute şi să găsească soluţii pentru stăpânirea traficului rutier agabaritic de pe drumurile patriei. Să facă lobby mai puternic decât transportatorii pe lângă politicieni pentru adoptarea unei legislaţii care să-i ajute, să-i prindă şi să-i sancţioneze pe cei care nu respectă normele. Şi asta pentru că degeaba facem drumuri, dacă după două luni acestea devin impracticabile sunt pur şi simplu bani aruncaţi pe fereastră, iar cineva ar trebui să răspundă pentru aceasta. Şi asta cât de curând.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.7 ° C
-0.4 °
-1.7 °
79 %
2.5kmh
59 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
4 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Mai sunt și patrioți care-s pro europeni și nu așteaptă casele de la Simion, ceea ce e bine.

EDITORIAL

Deși mai sunt puține zile până când vom merge la urne, interesul românilor pentru dezbaterile electorale tinde spre zero, iar asta ar trebui să...

EPIGRAMA ZILEI

A dat neaua peste vii Peste dealuri și câmpii, Peste crângul cel pustiu Peste-al meu păr castaniu... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...