Actorii botoşăneni au motive să se bucure de vacanţă, date fiind rezultatele activităţii lor. „În stagiunea care s-a încheiat am fost prezenţi în 11 festivaluri, ceea ce e fără precedent în istoria relativ apropiată. La acestea se adaugă cele şapte premiere, ceea ce arată că trupa Teatrului <Mihai Eminescu> este capabilă de rezultate cu adevărat bune, că numărul de spectatori a crescut. Teatrul <Eminescu> rămâne un obiectiv de la kilometrul zero al culturii botoşănene”, a declarat Traian Apetrei, directorul instituţiei.
Potrivit oficialului, în stagiunea care s-a încheiat au fost urmărite două direcţii. Prima a fost aceea de a păstra un tonus adecvat trupei, dar şi publicul alături de teatru. Activitatea nu a fost simplă, date fiind condiţiile în care actorii îşi desfăşoară activitatea. „Câtă vreme funcţionăm în această prelungă improvizaţie, în această clădire în care am resimţit parcă mai acut decât altă dată căldura verii, frigul iernii şi chiar anotimpurile de trecere, când a mai plouat şi în scenă în unele momente… Comunitatea a înţeles să rămână alături de teatru, iar actorii au înţeles să suporte, aproape cu stoicism aceste condiţii nefavorabile”, a explicat Traian Apetrei.
A doua direcţie este aceea de a face lobby pentru ca lucrările la clădirea teatrului să continue în ritmul cerut. „Firmele de proiectare şi cele de construcţie trebuie să respecte termenele stabilite pentru că şi răbdarea botoşănenilor, dar şi cea a actorilor este la limită. Patru botoşăneni din cinci mă întreabă când va fi gata teatrul, nu ştiu ce să le răspund, dar, hotărât lucru, municipalitatea şi comunitatea au nevoie de această clădire”, a mai spus Traian Apetrei.
La începutul lunii iunie, constructorul a demarat în forță operațiunile de consolidare a structurilor de rezistență subterane și interioare ale teatrului. Primarul Cătălin Flutur a anunţat că etapa de consolidare a clădirii teatrului va fi încheiată în iarna acestui an, conform contractului încheiat, dar și asigurărilor date de constructor. Ulterior, vor fi reluate lucrările de restaurare a Teatrului ”Mihai Eminescu”.
Valoarea totală a proiectului, cuprinzând atât partea de consolidare, cât și pe cea de restaurare, este de 23.944.057,74 lei, respectiv 5.136.556,42 euro.