O familie din județul Botoșani a trecut prin momente de groază după ce copilul de numai doi ani a fost victima unui accident casnic.
Totul s-a petrecut duminică după-amiază în localitatea Unguroaia din comuna Curtești, în gospodăria unei familii cu un copil de doi ani. Tatăl fetiței de doi ani încerca să mute un dulap, moment în care copilul se juca prin apropierea acestuia.
La un moment dat, unul din corpurile de mobilier s-a desprins și a căzut peste fetiță, lovind-o la cap. Micuța început să plângă și de și nu avea nici o plagă la cap, aceasta început să devină somnolentă după ce a fost lovită în cap, părinții temându-se de ceva grav.
Aceștia au sunat la 112, solicitând ajutorul cadrelor medicale, în același timp pornind cu copilul în mașina personală spre spital. În întâmpinarea acestora a fost trimis echipajul cu medic al SMURD i care a preluat copilul de pe traseu și l-a transportat la centrul de primire urgențe pediatrie. “Fetița era conștientă, stabilă, prezenta o contuzie craniană. La prima vedere este bine, dar va fi supusă mai multor examinări de specialitate pentru a se evita orice probleme”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.
Din cauza numărului mare de accidente casnice, în acest an, ISU a realizat o campanie, cu sprijinul „Fundației pentru SMURD”, care conține sfaturi tocmai pentru prevenirea accidentelor de acest fel.
Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani. „Dezvoltarea conceptului de „Un cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, anual, circa 1.500 de copii botoșăneni ajung la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme, înregistrându-se o creștere semnificativă de la un an la altul.
Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei. Astfel, în fiecare lună, pe data de 10, vor fi organizate acțiuni de informare și educare a adulților și vor fi expuse pericolele concrete la care sunt expuși copiii din cauza neglijenței, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente”, a precizat ofițerul Dorina Lupu, purtător de cuvânt al ISU Botoșani.
Tocmai de aceea, primele acţiuni din cadrul campaniei vor fi organizate în acele localităţi în care s-au produs tragedii în urma cărora şi-au pierdut viaţa copii, ca urmare a accidentelor casnice, exemplele fiind încă vii în memoria comunităţilor. Astfel, a treia acțiune va fi organizată pe 10 august în satul Balta Arsă, comuna Corni, acolo unde în urmă cu opt ani, doi frați de 1 an și 6 luni respectiv 2 ani și 9 luni, și-au pierdut viața într-un incendiu care le-a cuprins locuința după ce un jar a căzut din sobă pe materiale combustibile. Sora acestora a fost salvată la timp din flăcări. Frații erau singuri în locuință în momentul izbucnirii incendiului. Pentru realizarea obiectivului campaniei, vor fi implicați voluntarii din cadrul programului național „Salvator din pasiune”, medicii de familie, asistenţii sociali, preoții, cadrele didactice din învăţământul preşcolar și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.