Bătrânii expropriaţi în perioada comunistă au ajuns bătaia de joc a autorităţilor. Lăsaţi fără case şi terenuri, unii au murit cu dreptatea în mână. La rândul lor, moştenitorii sunt plimbaţi de la o instituţie la alta, iar cei care răzbesc prin hăţişul birocratic se trezesc cu nişte despăgubiri în bătaie de joc. Este şi cazul unui botoşănean, Viorel Jechel, în vârstă de 61 de ani, care după un război purtat ani de zile cu autorităţile ar urma să primească 2.371 de lei pentru o casă din Darabani. O sumă derizorie, însă lucrurile nu se opresc aici. Statul român nu vrea să achite despăgubirile într-o singură tranşă, ci în cinci rate anuale a câte 20% fiecare. Prin urmare, botoşăneanul a primit doar o primă tranşă de 592,75 de lei, compensarea urmând să se încheie în 2023. Aşa se face că mult promisa reparaţie morală pentru familiile celor cărora li s-au confiscat în mod abuziv proprietăţile a devenit în realitate o batjocoră.
Calvar început în 1989
Calvarul pentru familia Jechel a început pe 21 august 1989, când Nicolae Ceauşescu a semnat un decret privind exproprierea unor botoşăneni, şase case din centrul oraşului Darabani urmând să fie demolate pentru a face loc unor blocuri cu apartamente sociale. Printre cei care şi-a pierdut atunci proprietatea a fost şi Maria Jechel, văduvă de veteran de război, mamă a patru copii. Doar că proiectul comuniştilor nu a mai fost pus în aplicare, iar după evenimentele din decembrie 1989 femeia a sperat tot timpul că-şi va recupera casa şi pământul, mai ales că nu acceptase niciun fel de despăgubiri. A fost doar o vagă impresie pentru că cei care au urmat la putere după 1990 au desăvârşit abuzul început de comunişti şi au demolat locuinţa. Însă în locul blocurilor promise de Ceauşescu s-a ridicat o fabrică de brânzeturi.
Proprietara s-a stins din viaţă
După anul 2000, bătrâna şi-a cerut proprietăţile înapoi, iar în 2004 Consiliul local Darabani a hotărât să-i ofere în compensare 860 de metri pătraţi, la marginea oraşului. Maria Jechel nu a fost de acord, aşa că a refuzat totul continuând bătălia în instanţă, însă femeia s-a izbit de refuzul autorităţilor care susţineau că totul ar fi tardiv întrucât nu a contestat la timp decizia primăriei.
După mai multe demersuri făcute pe la toate forurile, în 2011 cazul ei a ajuns în atenţia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), dosarul fiind aprobat de secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor. Urma să i se stabilească valoarea despăgubirilor, doar că Maria Jechel s-a stins din viaţă pe 25 ianuarie 2015, fără să-şi mai vadă visul cu ochii.
În schimb, cazul a ajuns la Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, care, folosind o grilă notarială din 2013, i-a stabilit o valoare de compensare de 2.371 de puncte. Adică, 2.371 de lei pentru casă şi teren în centrul oraşului Darabani, o sumă derizorie faţă de estimările femeii, care apreciase proprietatea la 20.000 de lei.
Bătălie continuată de moştenitori
După decesul bătrânei, fiul ei, Viorel Jechel, stabilit în Botoşani, a reluat lupta cu statul. La început nimeni nu l-a luat în seamă, mai apoi l-au trimis de la o instituţie la alta, în final cerându-i să facă dovada că el este unicul moştenitor. A urmat o nouă bătălie, dar fără succes. Astfel, imediat ce i s-a comunicat decizia de compensare, el a contestat-o la Tribunalul Bucureşti, dar acţiunea i-a fost anulată. A crezut că va beneficia de despăgubirea de 2.371 de lei, însă botoşăneanul a mai primit o lovitură. La finele lui 2018 el a primit o decizie prin care i se aduce la cunoştinţă că are dreptul la o primă tranşă din compensare, adică 592,75 de lei, restul banilor urmând să-i primească anii următori. Asta pentru că, potrivit unui ordin al ministrului de Finanţe din 2017, plata compensaţiilor de la buget se face în cinci ani calendaristici, în tranşe de 20%. Prin urmare, dacă lucrurile nu se vor schimba, compensarea va fi finalizată abia în 2023.
„Este pur şi simplu o bătaie de joc”, a spus Viorel Jechel. Dar inechitatea se adaugă şi întârzierilor pentru că, la drept vorbind, nimeni nu este sigur că va mai trăi încă patru ani pentru a încasa despăgubirile până la ultimul leu.