Un bărbat de 75 de ani a ajuns la spital luni după-amiază, după ce a fost atacat de mai multe albine. Bărbatul, care are mai mulţi stupi, a mers la un vecin să îl ajute cu albinele, însă s-a trezit atacat de mai multe insecte, alegându-se cu înţepături pe gât, la cap şi pe piept.
Deşi e obişnuit cu astfel de situaţii, bărbatul a început să se simtă rău, să aibă ameţeli şi stare de greaţă, motiv pentru care a apelat serviciul 112. La faţa locului a ajuns un echipaj cu medic, care i-a acordat acestuia primul ajutor, după care l-a transportat la Urgenţe. „Pacientul a dezvoltat o reacţie alergică la înţepături, similară şocului anafilactic, însă din fericire nu atât de gravă. A fost stabilizat şi transportat la spital pentru mai multe investigaţii”, a precizat medicul Bogdan Ursu, din cadrul SJA Botoşani.
Cazul vine la doar câteva zile după ce un tată şi fiul lui au ajuns la spital din acelaşi motiv. Cei doi, de 50 şi 15 ani, se întorceau spre casă de la câmp, în localitatea Copălău, dar când mai aveau câteva sute de metri până la gospodărie, s-au trezit înconjuraţi de un roi de albine. Mai multe insecte i-au înţepat pe cei doi în zona capului şi feţei, ambii reuşind să fugă din mijlocul albinelor, după care au apelat la serviciul 112. Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) a ajuns la faţa locului, acordându-le celor doi îngrijiri medicale, după care au fost transportaţi la Urgenţe.
Specialiştii spun că vremea din această perioadă face albinele foarte agitate, schimbările bruşte de presiune atmosferică făcându-le mai agresive decât de obicei, acesta fiind şi motivul pentru care mai mulţi botoşăneni au ajuns la spital.
În fiecare an, cadrele medicale de la ambulanţă şi cele de la spital au în grijă persoane atacate de albine sau viespii.
Potrivit cadrelor medicale, orice persoană își poate face o testare pentru a vedea dacă este sau nu alergic la veninul albinelor sau viespiilor. Aceste teste sunt efectuate în laboratoarele private de analize, însă costurile sunt suportate de pacient. O altă soluție ar fi ca dacă sunt înțepați și dezvoltă reacții alergice, oamenii să aibă asupra lor anumite medicamente care le pot face viața mult mai ușoară.
Şocul anafilactic este o reacție alergică severă care poate apărea în câteva secunde sau minute de la expunerea la un alergen, cum ar fi veninul rezultat în urmă unei înțepături de albină sau viespie. Cantitatea mare de substanțe chimice eliberate de sistemul imunitar pentru a face faţă substenţei considerate toxice duce la scăderea tensiunii arteriale şi îngustarea căilor respiratorii, victimei fiindu-i tot mai greu să repisre. Simptomele anafilaxiei mai includ erupție la nivelul pielii, greață și vărsături. Dacă anafilaxia nu este tratată imediat, se poate ajunge la pierderea conștienței sau chiar la moarte.