Primarul comunei Vorniceni a fost îngropat duminică. În urma lui au rămas certuri, cereri de demisie, controale mai mult sau mai puţin formale, declaraţii acide şi aceleaşi probleme pentru asiguraţi, care nu au parte de asistenţă medicală decât la Spitalul Judeţean. Victimă a unui sistem sanitar pe cât de lăudat de guvernarea PSD, pe atât de bolnav şi tot mai secătuit de soluţii, primarul nu este cu siguranţă prima victimă, însă a fost cel mai mediatizat caz, având în vedere şi funcţia lui. Pentru ca un om să moară pe holurile unui spital în anul 2019, iar pentru salvarea lui să fie nevoie să se sune la 112 să se solicite chiar „Salvarea” au fost nevoie de zeci de ani de nepăsare, de neimplicare, de ignoranţă, la care au contribuit toţi, indiferent de culoarea politică sau administrativă.
Joi la amiază, Toader Leampăr a început să se simtă rău și a decis să meargă la spitalul din Săveni pentru a se consulta, numai că acolo nu era niciun medic în acel moment, ci doar două asistente şi o infirmieră. După ce i-a fost făcut un EKG, i s-a spus că poate pleca liniștit. La scurt timp bărbatul a căzut și a rămas inconștient chiar pe holurile unităţii saniatre. A fost chemată o ambulanță SMURD de la Botoșani prin 112, dar a fost prea târziu. S-au făcut manevrele de resuscitare iar într-un final s-a declarat decesul. Cum a fost posibil ca un EKG să fie interpretat de o asistentă, chiar dacă acel EKG chiar a fost bun, aşa cum ulterior s-a stabilit, cum era posibil ca o secţie să funcţioneze după-amiaza doar cu asistent, fără coordonarea unui medic, cum de ani de zile la Săveni activează doar medici pesnionari, depăşiţi de foarte multe ori de cazurile pe care le au, ce fac cei de la CJ sau Primăria Săveni, sunt câteva întrebări la care nimeni nu a putut oferi vreodată un răspuns. Acum, după această tragedie, toţi caută răspunsuri, la întrebări care poate nu sunt puse cum trebuie sau de cine trebuie. Ministrul Sănătăţii a solicitat o anchetă la Săveni, însă efectuată de DSP Botoşani, nu de propriul corp de control, ceea ce spune destule. „Din punctul meu de vedere, este o lipsă crasă de organizare, de depășire de atribuții. Trebuie să ai o gardă, acolo unde ai activitate medicală. Vom verifica și dacă au fost posturi scoase la concurs, dacă ne plângem de lipsă de medici. Nu poate să vină ministerul să facă ordine în organizarea unui spital. Există factori de răspundere care trebuie să facă aceste lucruri. Cu siguranță vinovații vor fi pedepsiți. Sper că este un semnal de alarmă de care să țină seamă toți cei care conduc unități medicale”, a spus ministrul Sorina Pintea.
Primarul orașului Săveni a cerut chiar demisia magerului Spitalului Județean de Urgenta, în subordinea căruia se afla Secția de la Săveni, susținând că a ceruta în nenumărate rânduri managerului, rezolvarea problemei lipsei de medici. „Eu am trăit o dramă cu spitalul asta începând cu 2010 când a fost pe lista celor 67 de spitale propuse pentru închidere. Am făcut demersuri să nu se închidă acest spital. În urmă cu o lună am fost și am discutat cu doamna manager problema, la inițiativă medicilor de aici și i-am arătat că riscă să se închidă tocmai din lipsa medicilor. Nu s-a făcut nimic”, a spus primarul de Săveni, Relu Târzioru. Cu toate acestea, nici primăria Săveni nu se poate lăuda că a făcut ceva concret pentru a atrage medici în oraş. Una din cele mai spinoase probleme, cazarea medicilor tineri, este pasată în continuu de la unii la alţii, fără însă ca cineva chiar să facă ceva. Chiar dacă nu este în atribuţiile directe ale primăriei să ofere cazare, acest lucru ar putea fi făcut foarte simplu, mai ales că beneficiarii direcţi ar fi chiar cei care sunt sub oblăduirea acelei primării, oamenii din Săveni. Locuinţe puse la dispoziţia medicilor cu chirii modice, care ar putea fi plătite de CJ este o soluţie rapidă şi la îndemâna oricui. Numai a politicienilor din Botoşani, se pare că nu. În tot acest timp, la Bacău, de exemplu, zeci de medcii aleg să profeseze la Spitalul Judeţean tocmai pentru că au la dispozişie un bloc întreg de apartamente cu 2, 3 şi patru camere, exclusiv pentru medicii care aleg să lucreze acolo. De cealaltă parte, managerul susține că, în ciuda solicitărilor, nu a primit ajutor nici din partea primarului și nici a Consiliului Județean. „Medicii nu vin pentru că este o zona defavorizată. În general, este penurie de medici. Sunt secții în Spitalul Județean care nu au suficienți medici. Este o zonă greu accesibilă, naveta este costisitoare și obositaore și oricâte eforturi am făcut, nu am găsit decât un număr limitat de medici care au dorit să lucreze acolo. Acum lucrăm cu medici pensionari”, a spus managerul SJU, medicul Livia Mihalache.
Un război al declarațiilor în care nimeni nu face nimic pentru a rezolva o problema gravă, existenta de câțiva ani de zile.
De cealaltă parte, reprezentanții Consiliului Județean, în subordinea căruia se afla Spitalul Județean de Urgenta Botoșani susțin că ei asigura doar partea de finanțare, iar responsabilitatea rezolvării problemei lipsei de medici intra în atribuțiile managerului, iar astăzi a fost trimis Corpul de Control al Consiliului Județean atât la Săveni, cât și la Botoșani. „Se cunoștea problema, dar mulți medici au refuzat să meargă. Această problemă trebuia reglementată din punctul meu de vedere de la Spitalul Mavromati. Noi ne îngrijim să nu lipsească aparatura și tot ce au nevoie medicii. Prin contractul de management s-au luat niste angajamente care trebuiau duse la bun sfârșit și a crea condiții optime pentru secția de la Săveni”, a precizat vicepreşedintele CJ Dorin Birta.
În acest timp, surse din cadrul PSD Botoşani au confirmat faptul că sâmbătă a avut loc un conflict în interiorul partidului, chiar pe seama managerului de la Mavromati. Primarul de Săveni, Relu Târzioru, cel mai vehement contestatar al medicului Livia Mihalache, a cerut, la fel cum o făcuse şi cu o zi mai devreme, în mod public, demisia managerului de la SJU, susţinut de o parte din liderii PSD locali, dar contestată de o altă tabără. Ultimatumurile în partid nu au încetat să îşi facă prezenţa, fiind menţionat şi numele ministrului Sănătăţii, care ar putea descinde într-un control în perioada următoare, dacă situaţia nu se va rezolva prin demisia managerului. Cu toate acestea, problema în sine va persista în continuare, iar cei care contestă, dar şi cei care susţin conducerea actuală a SJU uită exact ceea ce este mai important, şi anume oamenii. Pacienţii, din zona Săveni, dar şi Darabani, vor fi în continuare văduviţi de medici, asistenţi, medicaţie performantă, care în directă legătură cu lipsa medicilor, sau aparatură performantă. Poate cel mai mare contestatar al managerului actual este şi el, la rândul lui, acuzat
Între timp, Camera de Gardă a Secţiei de la Săveni a Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost redeschisă duminică dimineaţă, după scandalul în care unitatea a fost prinsă la finele săptămânii trecute. Deşi anunţul de pe uşa secţiei informa oamenii că acest lucru se va întâmpla de pe data de 10, adică miercuri, managerul SJU Mavromati a reuşit să obţină redeschiderea acesteia încă de duminică. „A fost dificil să găsim soluţii, şi acestea temporare, dar mă bucur că am reuşit să facem acest lucru pentru locuitorii din zonă”, a spus medicul Livia Mihalache, managerul SJU Mavromati.
În prima zi de la redeschidere, garda a fost asigurată de unul din medicii din cadrul UPU-SMURD Botoşani.
Din cauza lipsei de medici, camera de gardă de la Săveni a fost închisă pe perioada 26 iunie 10 iulie, iar joi după-amiază primarul comunei Vorniceni, Toader Leampăr, a decedat pe holurile secţiei medicale, în timp ce nu era niciun medic în clădire.
La scurt timp după deschiderea unității au și apărut primii pacienți duminică dimineață.
În tot acest timp, undeva în Dorohoi, familia îndurerată şi prietenii şi-au condus pe ultimul drum pe cel drag, fostul primar Toader Leampăr, decedat pe holul unui spital fără medici, în vara anului 2019, în Uniunea Europeană.