În municipiul Botoşani, colectarea selectivă a deşeurilor rămâne o poveste frumoasă. Începând cu 1 iulie, potrivit legii privind regimul deşeurilor, este interzisă amestecarea deşeurilor, precum şi abandonarea şi depozitarea acestora în afara spaţiilor special amenajate. Sunt prevăzute sancţiuni cuprinse între 1.000 de lei şi 2.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 20.000 de lei şi 40.000 de lei pentru persoanele juridice.
Botoşănenii care vor colecta selectiv deşeurile ar urma să plătească mai puţin la salubrizare, sau chiar deloc, în funcţie de decizia consiliilor locale.
La nivelul Primăriei Botoşani lucrurile nu sunt foarte clare. Edilii nu s-au putut încă pune de acord cât va trebui să plătească municipalitatea pentru tona de deşeuri reciclabile transportată la Stăuceni. Au fost organizate câteva şedinţe, dar fără niciun rezultat.
Bogdan Buhăianu, directorul general al Urban Serv, a declarat că botoşănenii trebuie să pună deşeurile pe categorii.
„În acest moment în municipiul Botoșani avem 81 de platforme care deservesc locuitorii de la blocuri. În fiecare platformă există cel puțin un container de culoare galbenă pentru plastic, unul de culoare verde pentru carton și în majoritatea dintre platforme avem containere de culoare verde pentru sticlă”, a explicat oficialul. Potrivit acestuia, în municipiu au fost amplasate și 15 containere realizate din sârmă cu o capacitate de şapte metri cubi, cu două compartimente, pentru plastic şi carton.
„În 2018 am colectat aproximativ 78 de tone de gunoi rezultat din colectare selectivă. Cantitatea anuală totală de gunoi menajer este de peste 30.000 de tone. Conform legislației 33% din această cantitate, trebuie diminuată prin colectare selectivă”, a mai spus Bogdan Buhăianu.
Botoşănenii care locuiesc la case vor primi, o dată la două săptămâni, câte doi saci, unul de culoare albastră pentru hârtie și carton și un sac galben pentru plastic. Distribuirea sacilor se va face în mod gratuit, începând cu această lună, însă nu se ştie dacă operaţiunea vă fi făcută de către reprezentanţii primăriei, sau de către Urban Serv.
În cazul în care în saci se va pune şi gunoi menajer, acei saci nu vor fi ridicaţi de către echipele Urban Serv. Sacii vor fi transparenți, iar gradul de impuritate permis este de 25%.
Cetățenii care nu selectează gunoiul pot fi amendați de Poliția Locală sau Garda de Mediu.
La iniţiativa viceprimarului Cosmin Andrei, în bugetul local s-au alocat 40.000 de lei pentru cumpărarea unor camere de supraveghere video mobile. Acestea vor fi amplasate la platformele unde frecvent apar mormane de deşeuri lângă containere și în zonele unde au fost depistate depozite necontrolate de deșeuri. Potrivit edilului, cu ajutorul camerelor mobile se va putea interveni şi în platformele unde s-a adunat o cantitate considerabilă de deşeuri. Măsura, salutată de mulţi botoşăneni, nu a avut finalitatea dorită deoarece, nici până la această dată nu a fost demarată procedura de achiziţie a camerelor.