Federația Română de Fotbal (FRF) a decis ca de anul viitor, cluburile din Liga 1 să aibă o echipă feminină U15 pentru a fi licenţiate. De asemenea, punctajul academiilor de copii şi juniori va deveni criteriu de licenţiere.
În cadrul ultimului Comitet Executiv al FRF s-au aprobat mai multe măsuri de dezvoltare a fotbalului românesc. Una dintre acestea este ca începând cu sezonul 2020/2021, toate echipele care vor activa în campionatul Ligii 1 trebuie să îndeplinească cerinţa de a înregistra minimum 20 de jucătoare care să evolueze în Campionatul Naţional Under 15 feminin. Aceasta este ocondiţie obligatorie pentru primirea licenţei de a evolua în Liga I. De asemenea, reforma va continua şi în următoarele sezoane. În sezonul următor, 2021-2022 cluburile din Liga 1 vor avea obligaţia să aibă înregistrate în continuare minimum 20 de jucătoare care să evolueze în CN U15 dar să și înscrie o echipă într-una din ligile campionatului feminin de senioare trebuie să înscrie o echipă de fotbal feminin în campionatul de senioare (n.r. Liga 1, Liga 2, Liga 3). Din sezonul 2022-2023, cluburile din Liga 1 vor trebui să aibă minimum 20 de jucătoare care să evolueze în CN U15, să înscrie o echipă într-una din ligile campionatului feminin de senioare (n.r. Liga 1, Liga 2, Liga 3) și să înregistreze minim 15 jucătoare în CN U13.
„Prin această decizie, Federația Română de Fotbal dorește continuarea dezvoltării fotbalului feminin prin reforme care să ofere fetelor din România șansa de a practica acest sport într-un cadru care să crească nivelul competițiilor și să aducă beneficii pe termen lung echipelor naționale. Echipa de senioare va evolua în Liga 3 în cazul în care nu există un protocol de colaborare semnat. Dacă acesta există, atunci echipa de senioare va juca la nivelul ligii în care activează clubul de fotbal feminin”, se arată în cominucatul postat pe site-ul oficial al FRF.
Potrivit președintelului FRF, Răzvan Burleanu, singurul vot împotrivă, din cele 16 exprimate, a fost cel al lui Valeriu Argăseală, președintele FCSB.
„Dacă nu îţi vei crea echipă de fotbal feminin în anul 1 (2021-2022), nu vei primi licenţa. În anul 2 trebuie să ai 2 echipe şi în anul 3 – 3 echipe. Altfel nu vei primi licenţa de Liga 1. Italia, acum 3 ani, a implementat decizii asemănătoare cu cele luate de noi. În Italia, Juventus, care are 7 titluri consecutive la masculin, juca cu un singur spectator în tribună la fotbalul feminin. În momentul de faţă, au ajuns la peste 40.000 când joacă fetele”, a punctat Răzvan Burleanu, în cadrul unei conferințe de presă.
Totodată, FRF a anunţat încheierea procesului de clasificarea a academiilor de fotbal pentru copii şi juniori pentru sezonul 2019-2020, iar în şedinţa Comitetului Executiv s-a decis ca începând din sezonul 2021-2022 licenţierea pentru Liga I să depindă şi de punctajul academiei fiecărui club din primul eşalon.