Focarul de pestă porcină africană de la Hăneşti este foarte virulent. În ultimele două zile au mai fost găsiţi doi mistreţi ucişi de necruţătorul virus, iar un alt porc sălbatic vânat pe fondul cinegetic din zonă a fost declarat pozitiv de specialiştii laboratorului de la Suceava.
Mai grav este faptul că unul dintre mistreţii găsiţi morţi era într-un lan de porumb din apropierea satului Iacobeni, comuna Dângeni, existând astfel riscul ca virusul să fie dus cu uşurinţă în gospodăriile populaţiei din zonă. Ploile din ultimele zile au favorizat şi ele extinderea zonelor infectate, fiind doar o chestiune de şansă să nu mai apară noi cazuri la porcii domestici din zonă.
De la începutul anului, 36 de mistreţi bolnavi de pestă porcină au fost găsiţi morţi, iar alţi cinci dintre cei peste 530 vânaţi au fost declaraţi pozitivi. De asemenea, au murit sau au fost eliminaţi 23 de porci domestici din cauza teribilului virus.
Recent, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Minodora Vasiliu, a cerut populaţiei să crească porcii îngrădiţi şi să nu-i hrănească cu lături. „Nu se cresc porci în stâni şi la cantoane silvice, pentru că stânele sunt făcute pentru creşterea oilor, iar cantoanele silvice sunt locaţii de serviciu a pădurarului sau paznicului, care aparţin de ocoalele silvice… Celelalte exploataţii le despăgubim şi ne facem treaba aşa cum spune legea. Eu nu văd de ce să se creeze panică. Nu vreau să creez panică, dacă mai apar mai multe focare în decurs de o săptămână sau două, vom aplica uciderea preventivă pentru a preveni extinderea virusului pestei porcine africane în teritoriu”, a conchis Minodora Vasiliu.