spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeTurismBalcic, o destinaţie de poveste

Balcic, o destinaţie de poveste

Balcic este o destinaţie ideală pentru cei ce doresc să îşi petreacă vacanţa de vară într-o zonă cu plaje liniştite şi cochete.

 

Balcic este un oraş din Bulgaria, situat la puţin peste 40 de kilometri de Varna, respectiv aproximativ 64 de kilometri de Vama Veche. Cel mai bun şi mai scurt drum pentru a ajunge la Balcic este prin Mangalia. Ieşirea se face uşor şi aveţi de cumpărat doar o rovignetă care poate fi plătită şi în lei. De la vamă mai sunt aproximativ 60 de km până în Balcic. Oraşul nu este unul foarte mare, fiind situat într-un golf şi se întinde de-a lungul mării urcând şi pe dealurile din spate. Mic, liniştit, cochet şi plin de români are însă un farmec aparte. Aici veţi găsi restaurante bune pe faleză şi locuri deosebite unde să vă odihniţi. Balcicul este înconjurat de dealuri înalte şi abrupte din calcar fapt ce i-a adus supranumele de „Oraşul alb”. Întins prima dată pe malul mării, în timp şi-a dus locuinţele şi pe dealurile din apropiere.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Între 1913 şi 1940, Balcic aparţinea de Regatul României, împreună cu restul Dobrogei de Sud. În 1940, Cadrilaterul (inclusiv Balcicul) a trecut la bulgari.

În 1933 când îşi întocmeşte testamentul, Regina Maria cere ca după moartea sa inima să îi fie depusă în micuţa capelă pe care o construise pe malul mării: Stella Maris. După ce Bulgaria redobândeşte Cadrilaterul, în 1940, inima Reginei Maria a fost luată din Balcic şi dusă la Bran, celălalt loc la care Regina ţinuse foarte mult. Inima se află într-o casetă de argint, aflată la rândul ei într-o casetă de aur încrustată cu pietre preţioase. În 1968, regimul comunist trece casetele şi inima în patrimoniul aşa-zisului tezaur al României, acestea fiind depuse în clădirea Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti. În 2015, la iniţiativa Regelui Mihai, Casa Regală şi Ministerul Culturii au hotărât de comun acord ca locul inimii Reginei Maria să fie Salonul de Aur din Castelul Pelişor, locul în care inima Reginei Maria a încetat să bată la 18 iulie 1938.

Castelul Reginei Maria

 

Principalele obiective turistice din Balcic sunt Castelul Reginei Maria şi grădina botanică. Construcţia a fost ridicată din ordinul Reginei Maria şi era reşedinţa de vară şi, în acelaşi timp, locul preferat al acesteia. Castelul în sine nu este foarte spectaculos în interior. Are mai degrabă un aer auster, lucru demonstrat şi de numărul mic de încăperi. La parter este un hol şi o sală de cel mult 50-60 de metri pătraţi, iar la etaj este o baie turcească, un living cu dormitor, un dressing şi terasa castelului de unde se poate admira marea.

Regina a construit castelul îmbinând stilul italienesc cu cel turcesc, cu minarete. Pereţii construcţiei sunt văruiţi în alb. Pe lângă castel, în incintă se mai află un restaurant la care Regina lua masa. Acest restaurant este deschis astăzi pentru vizitatori. În castel sunt mai multe vile, izvorul sfânt, Puntea Suspinelor, o cascadă, mormântul Reginei Maria, o capelă sau Aleea vinului.

Grădina Castelului de la Balcic are o zonă care imită celebrul labirint cretan, unde materiale de construcţie au fost aduse chiar din Insula Creta. O altă zonă frumoasă a parcului este Grădina lui Allah, cu alei pavate cu piatră adusă din Maroc. Legenda spune că Regina Maria îşi aştepta iubiţii pe tronul de marmură din grădina Castelului de la Balcic.

Grădina botanică de la castel

 

Este unicat în Europa Centrală şi de Est, datorită colecţiei impresionante de cactuşi. Pe lângă cactuşii aflaţi în aer liber, a fost construită şi o seră imensă în care se găsesc fie specii care nu se acomodează foarte bine la viaţa de exterior, fie mini-catuşi pe post de răsad, care atunci când cresc sunt mutaţi afară. Grădinile sunt foarte bine îngrijite.

Aflată la o distanţă destul de mică de intrare, uşor în stânga, Fântâna de argint poate fi uşor ratată în lipsa unei hărţi. Ar fi păcat căci aici, dacă aruncaţi un bănuţ şi vă puneţi o dorinţă aceasta se va împlini. Cel puţin aşa spune legenda.

„Grădina lui Allah” face legătura între Fântâna de argint şi Vila Săgeata albastră. Grădina nu trebuie ratată deoarece adăposteşte cea mai mare colecţie de cactuşi din Sud-Estul Europei. Aceştia sunt plantaţi acum 80 de ani, au mărimi impresionante, iar cu puţin noroc îi puteţi descoperi în perioada de înflorire (august). În această grădină mai pot fi văzute vase antice, bănci din piatră şi chiparoşi zvelţi.

Muzeul de Istorie

 

Muzeul de Istorie este chiar lângă mare. Aici veţi găsi o colecţie unică de artefacte ce datează din secolul al 6-lea î.Hr, până în 1940, când Balcic a devenit parte a teritoriului bulgăresc. Diversele colecţii existente aici includ sanctuare romane, ceramică medievală şi fotografii vintage ale oraşului, de la începuturile anilor 1900. Muzeul prezintă cronologic istoria oraşului Balcic, din secolul al VI-lea î.Hr, până la intrarea acestuia sub conducerea Bulgariei.

Muzeul Etnografic

 

Muzeul Etnografic din Balcic se afla în imediata apropiere a Muzeului de Istorie şi adăposteşte 1.500 de exponate ce ilustrează viaţa şi traiul din Balcic, alături de numeroase obiecte antice autentice, unelte, îmbrăcăminte şi bijuterii. Muzeul se află într-o casă restaurată, construită iniţial în anii ’60 ai secolului al XIX-lea, iar expoziţia se întinde pe două etaje. Printre colecţiile regăsite în acest muzeu se afla sculpturi, ceramică, fier forjat, cupru, ornamente, costume populare tradiţionale şi broderii şi meşteşuguri de mobilier. Tot aici veţi găsi şi un dispozitiv de treierat cereale, pe care este puţin probabil să îl mai poţi găsi în altă parte.

Templul Cybele

 

Templul Cybele se află în centrul oraşului Balcic şi este unul dintre cele mai mari descoperiri din ultimii anii din Bulgaria. El a fost găsit de arheologi în primăvara anului 2007, în timpul săpăturilor pentru construcţia unui hotel. Potrivit arheologilor, Templul Cybele este unul dintre cele mai bine conservate temple din Europa, care a funcţionat mai bine de 700 de ani, fiind o parte din vechiul oraş antic Dionysopolis (actualul Balcic). Inscripţiile, documentele şi monedele găsite în timpul săpăturilor ar arăta că templul ar fi fost construit de zeiţa Cybele, în secolul al III-lea i.Hr.

Restaurante cu mâncăruri delicioase

 

În afară de plajele liniştite şi obiectivele turistice Balcicul este renumit şi pentru mâncarea gustoasă. Cele mai bune preparate sunt cele din carne, care sunt servite printr-o prezentare spectaculoasă. Carnea se prepară împreună cu legume într-un vas de lut pe care gazdele îl aduc la masă clocotind, de abia adus din cuptor.

Pe faleza din Balcic sunt o mulţime de terase cochete, cu privelişti spectaculoase, dar cel mai bine se mănâncă la restaurantele de lângă Castel.

Tarife

 

Deşi ar putea părea la prima vedere o staţiune scumpă Balcicul are oferte care se potrivesc tuturor buzunarelor uneori preţurile fiind chiar mai mici decât cele de pe litoralul românesc. Astfel, pentru luna august a acestui an, preţurile pleacă de la aproximativ 120 de lei pe noapte pentru doi adulţi şi cresc în funcţie de preferinţele turiştilor.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer senin
-0.5 ° C
0.6 °
-0.6 °
88 %
2.7kmh
7 %
lun
-1 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
8 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...