Zeci de oi au murit în judeţ, cea mai gravă situaţie fiind înregistrată în comuna Lunca, unde mai multe leşuri de animale au fost găsite abandonate pe câmp, în stare de putrefacţie. Întrucât situaţia nu a fost comunicată la timp, un medic veterinar a fost amendat cu 12.000 de lei de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), însă oamenii sunt speriaţi întrucât, spun ei, unele boli sunt transmisibile. După descoperirea leşurilor, autorităţile nu au găsit o metodă de a le incinera aşa că primarul comunei a dispus îngroparea cadavrelor.
Situaţia a ieşit la iveală abia la sfârşitul săptămânii trecute, când un botoşănean a hotărât să facă publice informaţiile şi asta pentru că autorităţile nu au suflat nici o vorbă în legătură cu cele întâmplate. „Este o mare problemă la nivel de judeţ cu ovinele, iar cei de la DSVSA ascund gunoiul sub preş. Au murit deja câteva sute de oi, din cauza unei boli transmisibile şi la om, iar nimeni nu ne spune ce s-a făcut cu cadavrele, care ar trebui incinerate, dar ele sunt aruncate de proprietari pe unde apucă”, a spus botoşăneanul.
Informaţiile au fost confirmate ieri de Marcel Marcu, primarul comunei Lunca, iar potrivit acestuia în comuna ar fi fost înregistrate 70-90 de decese în rândul oilor. „Totul a apărut după ploile torenţiale din urmă cu circa trei săptămâni, fiind afectate trei stâne de pe imaş, acolo unde apa a băltit mai multe zile. Se pare că oile, în special cele tinere, au băut apă stătută şi au murit”, a povestit Marcel Marcu. Doar că ciobanii nu au anunţat pe nimeni, iar leşurile au rămas să putrezească sub cerul liber, în albiile râurilor, pe malul iazurilor sau la marginea câmpurilor.
„Au fost găsite 6 – 7 leşuri pe imaş, în zona în care băltea apa, şi nu se putea ajunge la ele. Nici nu am ştiut ce să facem cu ele. Am căutat o firmă de ecarisare din Botoşani sau din Suceava, care să vină să le incinereze, însă nu am găsit aşa ceva. Prin urmare, împreună cu cei de la DSVSA am decis să le îngropăm”, a relatat primarul comunei Lunca.
„A fost o greşeală a medicului veterinar”
La rândul său, directorul DSVSA Botoşani, Minodora Vasiliu, a confirmat situaţia din comuna Lunca precizând că a fost vorba de 70 de oi moarte. „A fost o greşeală a medicului veterinar pentru că nu a anunţat aceste mortalităţi, dar e posibil ca greşeală să fie din mai multe locuri, şi ne-am trezit cu ele după o săptămână pe câmp, în stare de putrefacţie. Am găsit şi alte oi de unde am putut recolta probe şi este vorba de un super parazitism la nivelul întregului judeţ, nu numai la Lunca, dar acolo a fost cea mai mare problemă”, a declarat Minodora Vasiliu. Potrivit aceloraşi surse, s-au luat toate măsurile pentru ecarisarea teritoriului.
Vină aruncată pe crescători
Directorul DSVSA spune însă că această super parazitoză (n.r. – parazitoză multiplă) ar fi fost generată de faptul că mulţi crescători de ovine nu şi-au deparazitat animalele primăvara şi toamnă, iar acum nu ar putea să o facă pentru că antiparazitarul are remanenţă în lapte. „Ar însemna să arunce tot laptele şi nu au cum să o mai facă acum”, a spus Minodora Vasiliu, care a adăugat că a existat mortalitate în rândul oilor şi în alte comune din judeţ, însă câteva cazuri disparate care au fost deja anunţate, dar nu este exclus ca mortalitatea să crească în viitor.
„Dacă nu au făcut deparatizarea în primăvară, este posibil să mai apară astfel de cazuri. În schimb, nu există niciun pericol pentru om. Oaia super parazitată moare şi asta e. Nu se întâmplă nimic, pierderea suportând-o crescătorul de animale”, a adăugat Minodora Vasiliu.