Fostul inspector școlar pentru învățământ special, Cătălina Hodan, trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce vreme de trei ani ar fi încasat contravaloarea orelor de logopedie la domiciliu pe care nu le-a efectuat decât pe hârtie, a pierdut o primă bătălie în instanță cu Școala Profesională Specială ”Sfântul Stelian” și Inspectoratul Școlar.
Anul trecut, ca urmare a sesizării adresate de mama fetiței care a invocat că orele cu pricina nu au fost efectuate, la nivelul Școlii Speciale “Sfântul Stelian” Botoșani a fost instituită o comisie de cercetare, verificările confirmând aspectele prezentate de părinte. Astfel, la propunerea comisiei, Consiliul de administrație a școlii a dispus sancționarea Cătălinei Hodan cu ”avertisment” și recuperarea prejudiciului. Susținându-și nevinovăția, Cătălina Hodan a contestat decizia școlii, dar Colegiul de Disciplină de pe lângă Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a respins contestația, menținând sancțiunea. În replică, Hodan a solicitat încetarea detașării pe funcția de inspector școlar și a contestat sancțiunea la Tribunalul Botoșani. Procesul a durat până ieri, când, după trei termene de judecată și o amânare a pronunțării sentinței, magistrații au respins excepţiile invocate de fostul inspector, iar pe fond au respins ca ”nefondată” contestaţia formulată de Cătălina Hodan. ”Respinge excepţiile invocate de reclamanta Hodan Cătălina. Respinge excepţia tardivităţii formulării contestaţiei împotriva Hotărârii nr.6/29.10.2018 emisă de pârâtul I.S.J.Botoşani. Respinge ca nefondată contestaţia formulată de reclamanta Hodan Cătălina împotriva Hotărârii nr. 6/29.10.2018 emisă de pârâtul Colegiul de Disciplină de pe lângă Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani şi împotriva Deciziei nr. 75/10.10.2018 emisă de pârâta Şcoala Profesională Specială ,,Sf.Stelian” Botoşani”, se menționează în decizia instanței. Hotărârea Tribunalului nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel.
Situaţia revoltătoare a ieşit la iveală în toamna anului trecut când Liliana Chisăliță, mama unei copile cu deficienţe, a mers la şcoală pentru a viza carnetul de elev al fiicei sale. Atunci a descoperit că timp de aproape trei ani Cătălina Hodan s-a folosit de fiica ei pentru a încasa banii pentru şedinţele de logopedie la domiciliu, câte 18 ore de terapie în fiecare lună, deşi din 2015 fetiţa nu mai beneficiase de aşa ceva. În urma verificării documentelor, părinţii au constatat cu stupoare că, în timp ce lor li se spunea că nu sunt bani pentru astfel de activităţi, Cătălina Hodan a încasat contravaloarea orelor. Bulversată, mama fetei a făcut o sesizare la conducerea şcolii, după care a formulat şi o plângere penală, acuzând faptul că fiica ei, cu probleme grave de sănătate, a fost privată de aceste ore, iar cineva a încasat un salariu necuvenit, profitând de pe urma handicapului fetiţei. Ba mai mult, femeia a depus o sumedenie de documente prin care a arătat că în timp ce Cătălina Hodan încasa bani pentru orele fictive la domiciliu, fetiţa ei era internată în spital. În urma anchetei penale, Cătălina Hodan a fost trimisă în judecată, dosarul instrumentat de polițiști și procurori urmând să fie verificat în Camera preliminară a Judecătoriei Botoșani, care va fi instanță de fond. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, Cătălina Hodan va beneficia de prezumția de nevinovăție întrucât finalizarea anchetei şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare reprezintă doar o etapă a procesului penal.