spot_img
duminică, noiembrie 24, 2024
HomeLocal BTTot ce trebuie să știi despre bass-ul activ și bass-ul pasiv

Tot ce trebuie să știi despre bass-ul activ și bass-ul pasiv

Bass-ul activ sau cel pasiv (denumit subwoofer) este un tip de boxă capabilă să redea sunetele cu frecvență foarte joasă. Cu alte cuvinte, subwoofer-ul reprezintă acea parte a sistemului audio care creează mult apreciatul efect de bass.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În majoritatea cazurilor, subwooferele sunt active, ceea ce înseamnă că au sistem propriu de amplificare. De aceea, cel mai popular model de boxe cu frecvență joasă este reprezentat de subwoofer-ul activ, acesta putând fi conectat, în mod evident, la un sistem de boxe active. Bass-ul pasiv reprezintă același lucru și are același scop, singura diferență fiind lipsa amplificatorului încorporat și conectarea la un sistem de boxe pasive.

Rolul unor boxe de tip bass activ sau pasiv

Completarea unui sistem audio cu boxe de tip subwoofer activ profesional sau pasiv profesional poate contribui la crearea unei atmosfere inedite atât în cadrul petrecerilor, cât și în confortul propriei case, prin redarea așa numitului efect de cinema.

Fiind boxe ce redau frecvențele joase, pentru a obține efecte maxime, subwooferele sunt recomandate a fi plasate în părțile laterale opuse ale sălii sau camerei, tocmai pentru ca efectul de sunet real să fie cât mai intens. Specialiștii spun că sunetele joase pot fi reproduse cel mai bine în colțul camerei, de aceea sistemele home cinema de calitate conțin subwoofere amplasate în colțurile din spatele canapelei.

Ce trebuie să luăm în calcul atunci când alegem un bass pasiv sau un bass activ

Criteriile în funcție de care trebuie să alegem un subwoofer, indiferent dacă vorbim despre un bass pasiv, fără sistem propriu de amplificare, sau de un bass activ, cu amplificare inclusă, trebuie să pornim, în primul și în primul rând, de la nevoile noastre și de la scopul în care vom utiliza subwooferul. Abia apoi ne putem orienta și în funcție de alte criterii:

  • Amplificarea

Așa cum am spus, există subwoofer activ, cu sistem propriu de amplificare, și bass pasiv, care necesită o sursă externă de amplificare. Pentru uz casnic sau pentru petreceri de mici dimensiuni, pentru care nu avem nevoie de un sistem prea complex de boxe, vom alege prima variantă, a bass-ului activ.

În schimb, dacă dispunem de o sală mare de evenimente sau chiar de un spațiu în natură pentru petrecere, un sistem de boxe pasive este mult mai potrivit, sistem pentru care vom alege, evident, un subwoofer pasiv. La toate acestea trebuie să avem  bineînțeles o sursă externă de amplificare, pentru ca sunetul muzicii să se audă clar, curat și cât mai tare.

  • Dimensiunea

Gama de boxe bass activ este extrem de variată în ceea ce privește dimensiunea. De la subwoofere ce încap sub canapea, la cele de dimensiuni potrivite rafturilor din bibliotecă, până la cele enorme, pentru petreceri sau evenimente de amploare, subwooferele redau frecvențele joase într-un mod mai clar și mai puternic, în funcție de dimensiuni.

Astfel, este evident că pentru ca efectul de bass să fie cât mai adânc și puternic, vom alege un bass activ de dimensiuni mari, potrivit pentru evenimente. În schimb, pentru un sistem home-cinema, deci pentru uz casnic, un subwoofer de raft sau de podea, cu difuzor de dimensiuni ceva mai reduse, va fi o alegere mult mai potrivită.

  • Difuzor frontal sau difuzor orientat în jos

Specialiștii recomandă alegerea subwooferelor astfel:

  • în cazul în care plasăm bass-ul activ lângă sistemul central de boxe, pentru ca sunetul că fie clar, el trebuie redat la același nivel, deci vom alege un subwoofer cu difuzor frontal;
  • în cazul în care montăm bass-ul lângă perete sau în colțurile camerei, deci departe de sistemul de boxe, pentru un efect maxim ar fi indicat să alegem un subwoofer cu difuzor orientat în jos.

Desigur, indiferent de ce boxe alegem, cele de tip subwoofer pasiv fără amplificator, sau subwoofer activ, cu sursă de amplificare integrată, trebuie să ne asigurăm că sunt de cea mai bună calitate, pentru că astfel va fi și sunetul redat. Pentru asta, alegerea magazinului din care vom achiziționa subwooferul este foarte importantă.

Putem începe căutările pe soundstil.ro, distribuitor specializat al celor mai mari branduri producătoare de instrumente muzicale și sisteme audio complexe, în cadrul căruia vom descoperi boxe tip subwoofer activ ieftine, dar și boxe de tip bass pasiv la prețuri avantajoase. Datorită calității și diversității produselor, clienții revin pe site ori de câte ori caută soluții pentru un sunet cât mai clar și de calitate.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-1.4 ° C
-1.4 °
-1.4 °
83 %
2.2kmh
73 %
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...