Ingrediente: 2 vinete, 5 roşii, o ceapă roşie, 1/2 legătură pătrunjel, 2 linguri capere, 2 căţei usturoi, o linguriţă oregano, 30 ml ulei de măsline, sare, piper
Mod de preparare: Caperele se pun într-un bol cu apă la desărat. Vinetele se taie în felii pe lung şi apoi se taie în cubuleţe, se amestecă cu sare şi se lasă la scurs într-o strecurătoare ca să iasă zeama amară. Decojim roşiile şi le tăiem cubuleţe. Într-o cratiţă mare încingem 20 ml de ulei de măsline. Punem vinetele şi le rumenim pentru 10 minute. Peste vinetele rumenite adăugăm ceapă roşie şi oregano, tocate mărunt, şi usturoiul trecut prin presa şi lăsăm vreo 7 minute. Adăugăm roşiile mărunţite cu tot sucul lor şi lăsăm să scadă timp de 15 minute. Adăugăm caperele, sare, piper, amestecă şi mai lăsă 5 minute pe foc. Caponata se serveşte cu pătrunjel deasupra.