Drumul strategic revine în atenţia consilierilor judeţeni.
După ce proiectul reabilitării a 106 kilometri de drum din sudul judeţului a fost blocat timp de mai multe luni la Ministerul Fondurilor Europene, pentru că odată cu actualizarea preţurilor conform Ordonanţei 114, a trecut din categoria celor medii, în cel al proiectelor de importanţă majoră şi a fost nevoie de modificarea ghidului de finanţare europeană, acesta va fi discutat din nou în şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) de joi. El a fost pus deja pe ordinea de zi a şedinţei, pentru că membrii CJ trebuie să aprobe cofinanţarea de 15 milioane de euro rezultată în urma actualizării preţurilor, care, iniţial se ridicau la 74 milioane de euro, bani puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană. Apoi, CJ-ul, în aceeaşi şedinţă. va aproba noua valoare a proiectului, care va putea fi scos apoi din nou la licitaţie. Înainte de a ridica noua licitaţie pe site-ul de achiziţii publice, CJ-ul va trebui însă să obţină şi avizul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), dar care, din experienţele anterioare, pare o chestiune formală şi nu presupune o durată prea lungă de timp. Astfel că, previziunile preşedintelui CJ, Costică Macaleţi că licitaţia va fi demarată până la protestul botoşănenilor din sudul judeţului are şanse de a se adeveri.
„Bine că am obţinut toate avizele guvernamentale şi vom putea relua licitaţia. Sperăm ca lucrurile să intre pe un făgaş normal”, a declarat Dorin Birta, vicepreşedintele CJ Botoşani.
Doi ani pierduţi în haţişuri birocratice
La începutul acestui an, după doi ani în care a fost blocat de proceduri birocratice, fiind necesare mai multe avize, unele dintre ele chiar de la instituţii ale statului, drumul strategic a fost scos la licitaţie cu o valoarea estimată a contractului de 254.036.553,75 lei fără TVA. Nimeni nu s-a prezentat la licitaţie, astfel că CJ a trebuit să actualizeze preţul de pornire al licitaţiei, care acum este de peste 310 milioane de lei fătă TVA.
Drumul strategic prevede modernizarea a 106,265 kilometri de drumuri judeţene din judeţele Botoşani şi Iaşi, reabilitarea a nouă poduri existente, construirea a trei poduri noi, amenajarea a cinci treceri la nivel cu calea ferată. Prin acest proiect vor fi modernizate patru tronsoane de drum judeţean situate pe teritoriul judeţului Botoşani – DJ 282 H (limită judeţ Iaşi – Rediu – Răuseni – Călăraşi), DJ 282 (Răuseni – Todireni – Albeşti – Truşeşti – Dângeni – Hăneşti), DJ 297 (DN 29D – Blândeşti – Suliţa – Lunca – Todireni) şi DJ 294 (Dângeni – Mihălăşeni) – precum şi cel situat pe teritoriul Judeţului Iaşi – DJ 282 H (Şipote – limită judeţ Botoşani).
Protest pe 5 iulie
Botoşănenii din zona drumului strategic se pregătesc de noi proteste pe 5 iulie. Ei acuză faptul că, deşi au fost promisiuni că la începutul lunii mai se va trece la plombarea acestuia, lucrurile nu au stat tocmai aşa şi în realitate şi că aceste au fost făcute doar în preajma alegerilor europarlamentare după care s-au oprit. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri susţin că lucrările au început imediat după semnarea contractului de întreţinere şi s-au sistat doar pe perioada ploioasă.
Vicepreşedintele CJ Dorin Birta a declarat că va merge să stea de vorbă cu oamenii din zona drumului strategic şi să le explice că nu se pot face investiţii de amploare, ci doar plombări pe acest drum până când nu va intra în reabilitarea totală prin proiectul cu finanţare europeană. „Până atunci vom continua să plombăm, aşa cum se poate, acele sectoare de drum”, a spus Birta.
Protestatarii nu sunt mulţumiţi cu ideea peticirii drumului, ci cer ca el să fie refăcut în totalitate. „Situaţia este destul de gravă. Suntem la limita răbdării! Lumea fierbe, cu toţii, suntem supuşi unui şoc de nervi zilnic, am vorbit frumos până acum, nu am necăjit şi deranjat pe nimeni de la Consiliul Judeţean până acum, dar limita bunului simţ a luat sfârşit. Vor petici sau nu este treabă lor… trebuie să înţeleagă că pe acest segment de drum nu se mai pot cheltui bani de întreţinere şi trebuie turnat covor asfaltul nou. De 28 de ani tot spăla banii publici, ajunge, trebuie să oprim jaful banilor publici”, arăta, pe o pagină de socializare, Cristian Andrioaei, unul dintre organizatorii acţiunii de protest.